Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси ще обяви започването на официална процедура по разследване за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп. Това съобщават двама източници от Камарата пред Bloomberg, цитирани от Инвестор.бг.

В продължение на месеци Пелоси се е съпротивлявала срещу исканията за процедура по импийчмънт, но натискът от редица демократи през последните два дни я е принудил да предприеме действия. До това развитие се стигна, след като стана ясно, че Тръмп е оказвал натиск върху украинското правителство за разследване срещу един от водещите номинации за кандидат-президент на Демократическата партия и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Очаква се изказването на Пелоси да е в 5 ч. местно време след среща с демократи от Камарата на представителите. Все още обаче не е ясно какви точно ще бъдат действията й.

Тръмп замрази помощи в размер на 400 млн. долара за Украйна броени дни, преди да поиска от президента Володимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън и неговия син, който е бил в борда на газова компания. Тръмп коментира разговора си със Зеленски тази седмица, но заяви, че не е направил нищо нередно.

Във вторник той обави в Twitter, че ще публикува „пълната, изцяло декласифицирана и нередактирана транскрипция“ на телефонния си разговор с украинския президент.

Байдън от своя страна заяви, че ще подкрепи усилията за импийчмънт срещу Тръмп, ако Белият дом откаже да съдейства на исканията на Конгреса за информация относно проведения диалог с украинските власти и оплакванията от служител на разузнаването.

Според Пелоси е „очевидно“, че последователността от събития около телефонният разговор на Тръмп „не е правилна“. Според нея няма значение дали президентът е отправил директни заплахи по време на телефонния разговор.

„Не молим чужди правителства да помагат в нашите избори“, посочи Пелоси.

Междувременно председателят на комисията за разузнаване на Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф съобщи, че разобличителят, който породи спора около разговора на президента Доналд Тръмп с украинския президент, иска да свидетелства в Конгреса, предават световните агенции. 

"Бяхме уведомени от адвоката на разобличителя, че клиентът му иска да разговаря с комисията ни и е поискал насоки от и.д. директор на националното разузнаване как да направи това. Поддържаме връзка с адвоката и очакваме свидетелството на разобличителя още тази седмица", написа Шиф в Туитър.