Българският икономист Кристалина Георгиева се очаква да бъде одобрена днес за управляващ директор на Международния валутен фонд, което ще я направи първия човек от развиващите се държави на този пост, пише Ройтерс. 

По-късно днес се очаква и окончателното решение на борда на организацията, която вече проведе пространно интервю с кандидатката. Гласуването днес ще бъде до голяма степен церемониално. Георгиева има зад гърба си силната подкрепа на френския президент Еманюел Макрон, а преди месец спечели успя да спечели доверието и на останалите страни от Европейския съюз. Смята се, че бившата шефка на Световната банка има и мълчаливото одобрение на САЩ.

Източник от борда на МВФ е заявил пред изданието, че Георгиева е готова за работата. 

"Тя убеди борда, че е лидерът, от който институцията се нуждае и че ще бъде силен защитник на международната система", е казал източникът, който е пожелал да остане анонимен, тъй като обсъжданията на съвета не са публични. 

Ройтерс коментира, че избирането на Георгиева ще бъде сериозен повод за гордост в България. Според изданието много вестници в страната определят успеха й като доказателство за личните качества на Георгиева, както и като огромен дипломатически пробив за малка и разриваща се страна. 

Кристалина Георгива ще смени Кристин Лагард, която пък стана първата жена, която оглави Международния валутен фонд, когато пое ръководството през 2011 г. 63-годишната Лагард ръководеше институцията по време на кризата с европейския държавен дълг, която започна само месец след като встъпи в длъжност. В момента тя е почти сигурен нов директор на Европейската централна банка, като очакванията са тя да седне на стола на Марио Драги на първи ноември.