Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва само няколко дни преди честванията на 70-та годишнина на комунистическия режим.

Международното летище в Дасин, разположено на 46 километра южно от центъра на столицата, ще функционира с пълен капацитет през 2025 година със 72 милиона пътници годишно. Това ще бъде световен рекорд за един терминал според създателите му.

Първоначално се очакваше, че цената на мегакомплекса ще бъде около 120 млрд. юана, което са около 20 млрд. щатски долара. Когато обаче към тях се добави и сумата за железопътните релси, пътните връзки и поддръжката на инфраструктурата, сумата надхвърля фантастичните 60 млрд. щатски долара. 

Точно преди националния празник на 1 октомври, откриването на новото летище се вписва в правата линия на "китайската мечта", която Си Цзинпин предлага на сънародниците си.

Новото летище ще намали пътникопотока на сегашното международно летище на Пекин - столица, чиито три терминала са разположени североизточно от разпръснатата във всички посоки метрополия.

Тази инфраструктура, нареждаща се на второ място в световната класация след летището в Атланта в САЩ, вече почти е запълнила капацитета си с малко над 100 милиона пътници годишно.

С повишаването на жизненото равнище и апетита на китайците за пътувания въздушният транспорт в азиатската страна е в разцвет. Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в средата на 2020 година Китай ще надмине САЩ и ще стане водещият въздушен пазар в света.

При тези условия се очаква столицата да приеме 170 милиона пътници през 2025 година. Те ще бъдат разпределени между двете летища.

С площ от 700 000 квадратни метра новата структура претендира да е най-големият летищен терминал в света. Тя е проектирана от архитектката от британско-иракски произход Заха Хадид, която почина през 2016 година, и от инженерното подразделение на Парижките летища.

Летището е с монолитен покрив с площ, равняваща се на 25 футболни игрища. За разлика от класическите терминали, новата сграда е конструирана изцяло на височина с две нива за заминаващите и още две за пристигащите. Точно под терминала е разположена гара за метро и високоскоростни влакове.

С експресна линия ще може да се стигне до центъра на града за около 20 минути, но съществува риск връзката със сегашното летище, което е на 67 километра, да е по-сложна.