Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския президент Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли да разследва дали бившият вицепрезидент Джо Байдън е спрял разследване на компания, в която е работел синът му.

Това показва публикуваната днес от администрацията на Тръмп стенограма на разговора, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

"Много се говори за сина на Байдън, че Байдън е спрял разследването на прокуратурата и много хора искат да разберат какво е станало, така че каквото можете да направите с генералния прокурор ще е чудесно. Байдън се хвалеше насам-натам, че е спрял разследването, така че ако можете да проучите нещата. На мен ми звучи ужасно", казал Тръмп в този телефонен разговор от 25 юли според стенограмата от пет страници.

Тръмп има предвид недоказани твърдения, че Байдън се е опитал да се намеси в разследване на украинската прокуратура на сина му Хънтър, отбелязва АП.

Разговорът на Тръмп със Зеленски е споменат в жалба на анонимен разобличител срещу Тръмп от средата на август. Тя е основен елемент в обявеното вчера от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси разследване, което да установи дали Тръмп подлежи на импийчмънт.

Тръмп също така потвърди, че е наредил да се замрази отпускането на близо 400 милиона долара помощ за Украйна няколко дни преди телефонния разговор. Президентът на САЩ твърди, че това не е било нарушение.

Тръмп днес пусна гневни туитове по повод разговора си със Зеленски и започнатото от демократите в Конгреса разследване дали да бъде отстранен от длъжност, предаде ДПА.

"Ще се извинят ли демократите, след като видят какво се е казало в разговора с украинския президент? Би трябвало. Това беше идеален разговор и ги свари неподготвени!", туитна Тръмп.

"Няма президент в историята на тази страна, с когото да са се отнасяли толкова зле, колкото с мен. Демократите са парализирани от омраза и страх. Никаква работа не вършат. Не бива да се допусне това да се случи с друг президент. Лов на Вещици!", написа Тръмп в друг туит.

Разследването в Камарата на представителите би могло да доведе до членовете за импийчмънт, които да възбудят процес в Сената за това дали да бъде отстранен Тръмп от длъжност Ройтерс.

Тръмп е казал на Зеленски, че главният прокурор Уилям Бар щял да се свърже с него във връзка с подновяването на разследването на украинската газова компания, в която е работил синът на Байдън.

Но Тръмп не е поискал Бар да се обади в Украйна, каза говорителката на министерството на правосъдието Кери Къпеч. Тя добави, че шефът и Бар не е контактувал с Украйна за каквото и да е разследване или по каквито и да са други въпроси. Бар, който е назначен от Тръмп, разбрал за разговора няколко седмици, след като той се е състоял, каза Къпеч.

Tръмп устоя на различни скандали, откакто встъпи в длъжност през 2017 г. Демократите в Камарата обмисляха, но никога не се решиха да прибегнат до параграфите за импийчмънт заради действията на Тръмп, свързани с руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., целящи подкрепа за кандидатурата му.

Според конституцията на САЩ, Камарата може да отстрани от власт президента за "тежки престъпления". Досега няма остранен от длъжност американски президент чрез импийчмънт. Демократите сега контролират Камарата, а републиканците, т.е. партията на Тръмп, контролират Сената.

“Деянията на президентството на Тръмп разкриха безчестния факт на измяна на клетвата от страна на президента, предаване на нашата национална сигурност и предателство спрямо почтеността на нашите избори”, каза лидерката на демократите в Камарата Нанси Пелоси вчера.

Байдън, който беше вицепрезидент на САЩ от 2009 дo 2017 г., е сегашният водач в състезанието за президентската номинация на демократите. Tръмп се бори за втори четиригодишен мандат на изборите през ноември 2020 г.

Помощта за Украйна, за която става дума е на стойност 391,5 млн. щатски долара и е имала одобрението на Конгреса. САЩ оказват военна помощ на Украйна, откакто Русия анексира Крим през 2014 г.

Тръмп призна в неделя, че е обсъждал със Зеленски Байдън и сина му Хънтър, но отрече да е упражнявал натиск върху украинския си колега  в разговора им на миналия 25 юли да поднови разследването срещу Хънтър Байдън.

Тръмп беше изтъквал различни причини за спирането на помощта. Първо казваше, че го направил заради корупцията в Украйна. После - защото искал Германия и Франция да отменят САЩ в оказването на тази помощ.

Сегашният скандал се разрази, след като агент от американските служби сигнализира за разговорите на Тръмп със Зеленски. Макар законът да изисква властите да разкриват такива сигнали пред Конгреса, администрацията на Тръмп беше отказала да направи това.

Пелоси каза, че Тръмп "сериозно е нарушил конституцията" и обвини администрацията му в нарушение на федералните закони.

Сенатът гласува във вторник докладът на агента да бъде изпратен на Конгреса.