Трябва ли въобще да си губим времето с предизборна кампания? Това вероятно се питат мнозина избиратели в началото на кампанията за местния вот. И наистина, резултатите от този вот са горе-долу ясни.

1. ГЕРБ най-вероятно ще запази положението си на първа политическа сила. Тук-таме има известна интрига за кметските места, но е по-вероятно герберите да спечелят и оспорваните двубои. Нищо чудно обаче ако те продължат да губят реални гласове на избиратели - тенденция, която се видя отчетливо на европейските избори. Не е новина това, че ГЕРБ се крепи на върха на вълната не толкова заради политическите качества на представителите на тази партия, колкото на липсата на реална алтернатива. А именно - политическа формация с добри послания, силни структури и харизматични лидери, която да е опонент на Бойко Борисов и сие.

2. БСП може и да повиши своя изборен резултат, както стана и на европейските избори. Едва ли обаче социалистите ще постигнат толкова категорична победа, че да актуализират идеята за предсрочни избори, Социалистите не искат да си го признаят публично, но истината е, че те са един от основните стълбове на настоящото политическо статукво, на върха на което е ГЕРБ. Една голяма част от вота за герберите идва от хора, гласували с отвращение, но само и единствено да не позволят БСП отново да се върне на власт. Корнелия Нинова положи доста усилия да промени БСП, но няма как да се твърди, че при нейното лидерство партията е станала истинска алтернатива на настоящото управление. Напротив - по-най-важните за обществото теми: съдебната реформа, евроатлантическата интеграция, отношенията с Русия и т.н. - БСП и ГЕРБ са по-скоро съмишленици.

3. Интересно е какво ще се случи с патриотите. Преди европейския вот те се разпаднаха, но ВМРО все пак успя да вкара евродепутат. Местният вот вероятно ще даде ориентир дали ВМРО би успяла да вкара и собствена парламентарна група при следващи парламентарни избори, когато и да са те. Досега поне това беше невъзможно.

4. При ДПС всичко е ясно. Особено на местен вот движението със сигурност ще вземе своето. Нищо чудно дори да "разшири географията" тук-таме, както казваше навремето Ахмед Доган. Зависи как ще протече гласуването в ромските махали.

5, "Воля" също трябва да бъде отбелязана, защото все пак все още е в парламента. Друго обаче няма какво да се каже.

6. "Демократична България" създаде най-голямата цепнатина в непоклатимото статукво, като успя да вкара евродепутат. При това един от най-видните си представители - Радан Кънев. При тази формация продължава да липсва добра организация, но тя е единствената, която е истинска алтернатива на ниво послания. Само нейните представители отстояват категорично и безкомпромисно върховенството на закона и евроатлантическата ориентация на страната.  Не е изключено "Демократична България" да спечели достатъчно общински съветници, за да не позволи на ГЕРБ или БСП да имат собствено мнозинство в някои от ключовите градове. Това би било нов сериозен удар по статуквото.

Резултатът от вота може да се прогнозира от сега. Това обаче не означава, че кампанията е безмислена. Винаги може да има изненади. Особено като се има предвид, че малко преди местния вот ще се избира и главен прокурор. Този избор, който е по-важен от местния вот, със сигурност ще даде отражение в нагласите на обществото към партиите.

А и в крайна сметка изборите са едно от най-големите постижения на цивилизацията, за което хиляди хора са се борили през вековете и дори са жертвали живота си. Изборите винати трябва да се уважават и никога, ама никога да не се приемат за даденост. Защото това е първата стъпка към авторитаризма.