Одобрението за успешното представяне на Кристалина Георгиева на изслушването и в Европейския парламент като кандидат за заместник-председател на Европейската комисия многократно надвишава неодобрението. В това няма никаква новина за тези, които са гледали препитването.

Новина са хулите, няколко от които ще си позволя да цитирам: 

"Тая пък станала независима. Ама след като изчака България да й подкрепи кандидатурата. От кого не зависиш, стрино алчна? Срам!"

"Има си хас другарката Сталинка да не се е подготвила! Тя е отличник, един от най-ценните кадри на Съюза на Европейските Социалистически Републики!" 

"Номенклатурата на Световната банка е отново на сцената, готова да защитава задокеанските си господари! УУУУУууууууууууу!"

"Единствената полза е, че тя се е уредила. Мене това нищо не ме грее."

Това е малка, но представителна извадка от този жанр коментари. Очаквам авторите им да оценят деликатността, че спестявам имената им. Защото трябва да се срамуват.

За тяхно сведение припомням, че на финала на изслушванията на кандидат-комисарите Георгиева е може би единствената от номинираните за ключови постове в комисията на Жан-Клод Юнкер, която получи веднага безусловна подкрепа от всички политически групи в Европейския парламент. 

Дори крайните евроскептици вляво и вдясно, които използват изслушванията, за да си правят пропагандата или изказаха открито одобрение за нея, или запазиха мълчание. 

Не може да се каже същото за кандидатите на Франция Пиер Московиси (доскоро министър на финансите), на Великобритания Джонатан Хил (доскоро председател на Камарата на лордовете), на Испания Мигел Ариас Канете (доскоро министър на земеделието), на Унгария Тибор Наврачич (доскоро външен министър), на Чехия Вера Юрова (доскоро министър на регионалното развитие). Всички тя бяха скъсани и ще се явяват на поправка. 

За най-големите неверници ще приведа няколко кратки цитата от представители на различните политически групи в Европарламента: 

Испанският евродепутат Хосе Мануел Фернандес говорител на Европейската народна партия (ЕНП) в бюджетната комисия на парламента: "Георгиева показа дълбоко и солидно познаване на бюджетните досиета на ЕС". Умишлено тук цитирам най-кратко, защото макар и формално да не членува в партия, Георгиева два пъти е номинирана от политическа сила, членуваща в ЕНП. 

 Говорителката на Социалистите и демократите по бюджета Ейдер Гардиазабал Рубиал, също от Испания: "Госпожа Георгиева потвърди, че тя е солиден и компетентен кандидат, но ние очаквахме повече от кандидат-комисар с нейната експертиза и профил. Ще я предизвикаме да представи конкретни предложения за справяне с кризата в плащанията, следизборната ревизия на многогодишната финансова рамка, както и на пакета от 300 милиарда евро за заетост, растеж и инвестиции." Тук има специфични социалистически искания, но не и отхвърляне. Дори основният опонент на ЕНП не оспорва компетентността и представянето на Георгиева.

Какво казва крайната левица, която е сред най-яростните опоненти на ЕНП и изобщо на начина, по който традиционните партии управляват Европа? Ето две изречения от ирландската евродепутатка Лиад Ни Риада"Много съм доволна от отговорите на Георгиева...Мисля, че тя е един от най-компетентните комисари изслушани досега."

И отзив от зелените,  които традиционно са сред най-острите критици на статуквото: "Георгиева ще е най-добрият комисар, преминавайки от хуманитарната помощ към бюджета. Добрите комисари са също скромни, написа в туитър финландката Хайди Хаутала.

"Европа на свободата на прякат демокрация", най-лютите евроскептици от партията на прословутия Найджъл Фараж не казаха и една критична дума за Георгиева. На сайта им има само клип с отговора й на техните въпроси. 

И най-патологичният черногледец, който уважава фактите, е длъжен да признае: На такава надпратийна покрепа досега не се радва нито един от кандидатите за комисари.

Хейтърите са две категории. Едните мразят по собствено убеждение, често избивайки свои комплекси, за които обектът им не носи отговорност. Другите оплюват по поръчка и често срещу заплащане.

Трябва ли да обръщаме толкова внимание на невежата злоба и на злобното невежество, били те подкупни или безкористни? Според мене трябва. Защото в неделя ще избираме и те ще гласуват и ще влияят на гласуването.

Георгиева е един от броящите се на пръсти успехи поводи за оптимизъм на България. При това неоспорим, международно признат повод. Едва ли има по-добър пример за антибългарска пропаганда от това да изливаш злобата си върху нея.

За да бъда по-ясен към тези, които от нефелност, глупост или за пари я хулят, ще им кажа: Вие хулите родината си. Защото убивате единственото, дето все още може да я измъкне от батака - вярата. Няма как на българина да му се случи нещо положително, ако не вярва в себе си, ако за всичко и всички мисли отрицателно. Няма нужда някой да ни праща "зелени човечета". Вие прекрасно вършите тяхната работа.