Участието на Григор Димитров на турнира от ATP 250 в Чанду, Китай, приключи на четвъртфинал - 7:5, 6:7(9), 6:7(3) срещу 22-годишния казахстанец с руски корени Александър Бублик.

Най-добрият ни тенисист има за какво да съжалява, тъй като притежава доста по-голям опит от своя опонент и имаше сет в аванс. Два тайбрека решиха битката, продължила близо два часа и половина, в полза на Бублик. Димитров имаше два мачбола на началния удар на съперника си.

Първият сет започна отлично за първата ни ракета. Гришо набързо поведе с 3:0 след пробив във втория гейм. Бублик намали и върна брейка в петия, а малко след това изравни - 3:3.

Последва размяна. Развръзката дойде подобно на вчерашния мач на Димитров - в 12-ия гейм. Казахстанецът оцеля при 15:40 и два сетбола за Гришо, но след това допусна две леки грешки и българинът поведе.

Втората част премина по-равностойно. Сервиращите не дадоха почти никакъв шанс за нещо различно от сравително лесно спечелени геймове. 

Така се стигна до изключително равностоен тайбрек, в който Александър Бублик спечели с 11:9. Димитров имаше два мачбола, но на сервиса на опонента си, а това е може би най-силният елемент в играта му. В крайна сметка Бублик дочака момента си и изравни сетовете.

За жалост в третия сет ситуацията на корта коренно се промени и за първи път в срещата Бублик пое контрола. Той проби за 2:0 след две грешки на Димитров в близост до мрежата. Стигна се до 3:0, 4:1... При 4:2 младият тенисист направи две поредни двойни грешки и това наклони везните Григор да върне пробива.

За първи път от началото на частта се стигна до равенство - 4:4. При 4:5 Димитров спаси мачбол на своя начален удар.

Нов тайбрек, в който Бублик доминираше от началото след два минипробива. Поведе с 6:1 и допусна грешки - заради младостта си, но в крайна сметка спечели с помощ от мрежата.

Играещият за Казахстан руснак спечели и благодарение на хазартна на моменти игра, макар да допусна и много грешки. По силите на Григор обаче беше да го победи.