Илия Вълков от "Клуб Z" e тазгодишният носител на наградата "Златен ключ" на Програма "Достъп до информация" в категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация".

Ето и мотивите, с които е отличена работата на Илия Вълков "за дългогодишно, активно, последователно и резултатно използване на процедурите по ЗДОИ, включително защита на правото на информация в съда, за разследване на актуални теми от обществен интерес. През последната година отрази кои медии какви суми са получили по европейски програми от влизането на България в ЕС, което има отношение към свободата на изразяване и независимостта на медиите, както и пръв съобщи сумата, която данъкоплатците щяха да заплатят при т. нар. данъчната амнистия за вероизповеданията."

Информацията, която съдържаше сумите, които медиите и кои точно от тях са получили по европейски програми за периода от влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. до юни 2019 г. , беше обобщена и анализирана в два материала : Властта е дала над 58 млн. лв. на медиите за 12 години и Кои медии колко са получили от еврофондовете (ПЪЛЕН СПИСЪК). Тя в числа показва имало ли е облагодетелствани медии, как властта е разпределяла европари и осигурявала ли си е по този начин медиен комфорт.

Илия Вълков отново след питане по Закона за достъп до обществената информация стигна и до сумата, която българските данъкоплатци ще трябва да платят за данъчната амнистия за вероизповеданията.

"Българските данъкоплатци ще трябва да се простят с 8 447 785,20 лв. Tолкова ще струва данъчната амнистия за вероизпореданията, която предложиха със законодателна поправка лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ."  Това е началото на материала, който може да прочетете тук

 
Илия, както и останалите отличени, получиха своите нагарди на церемония в "Перото".
 
В категорията "Най – добра журналистическа кампания, свързана с правото на достъп до информация" почетни грамоти получиха:

Александра Маркарян, OFFNews – за разследването, което разкри порочни практики при надпланов прием на ученици в Софийската математическа гимназия и в резултат на което се стигна до нормативни промени за по-строги изисквания и гаранции срещу заобикалянето на класирането при прием на петокласници в елитни училища.

Лъчезар Лисицов, Flagman.bg за последователно и резултатно използване на ЗДОИ, включително воденето на съдебни дела, за получаване на информация от Прокуратурата на Република България и Народното събрание.

Ето и наградените в останалите категории: 

Категория "Гражданин, използвал най-активно правото си на информация".

Наградата „Златен ключ” отиде при Светлозар Алексиев, София.

Той я получи за "изключителна последователност и упоритост в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), включително водене на съдебни дела срещу откази, чрез което успя да повиши прозрачността на Столична община по редица важни и актуални въпроси като организацията на пътното движение, контрола на търговските обекти в Южния парк, ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ и др."

Почетна грамота получиха Свилен Димитров и неформална група "Протест Силистра" "за последователното и упорито използване на ЗДОИ, включително съдебно дело и налагане на глоба за неизпълнение на съдебно решение на кмета на община  Силистра, за получаване отчетите по изразходването на 670 000 лв. за озеленяване от общината. Получените над 200 страници са разпространени във Фейсбук и социалните мрежи"

Категория "Неправителствена организация, упражнявала най-активно правото си на достъп до информация".

Призьор е БХК "за систематичното и последователно използване на ЗДОИ, включително водене на съдебни дела, за събиране на данни от съдебната практика за убийства на жени в България".

В мотивите си за избора си от Програма "Достъп  до информация"отбелязват, че данните са оповестявани в годишните доклади на БХК, отразявани от медиите и са използвани в подкрепа на предложения за законодателни изменения за криминализиране на домашното насилие. През 2019 г. БХК систематизира и картографира данните в платформата ubita.org – специален сайт, съдържащ база данни със съдебната практика по дела за убийства на жени, инфографики и лични истории на жени-жертви на насилие.

Категория "Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани"

”Златен ключ”  за Сметната палата на Република България - "за одита на изпълнението „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 – 30 юни 2018 г. в 17 министерства, администрацията на Министерския съвет и Държавна агенция „Електронно управление“, с конкретни препоръки и срокове за изпълнение за повече прозрачност и публичност и достъп до информация".

Почетна грамота получи Областна администрация Благоевград за високото ниво на активна прозрачност, което институцията поддържа от години и ефективното изпълнение на задълженията по ЗДОИ.

Антинаградите

Институция, която не изпълнява задълженията си по ЗДОИ и нарушава правата на гражданите

Антинаграда „Катинар” е за Министерството на околната среда и водите (МОСВ) "за влошаване на практиките по предоставяне на достъп до информация и по-конкретно за отказите да предостави достъп до разрешения, които МОСВ е издало на въглищни централи да изгарят отпадъци за експериментални цели – информация, свързана със здравето и живота на хората".

Другата институция със системен отказ да дава информация е Българската агенция по безопасност на храните. Сред серия от скандали по-рано през годината председателят ѝ Дамян Илиев беше сменен от Паскал Желязков.

БАБХ "се окичи" с приза „Срамота”.

Мотивите на Програма "Достъп до информация" за избора е "заради системния отказ да дава информация по важни за обществеността теми. Едни от последните са за договора с фирмата, която събира такса дезинфекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт "Капитан Андреево“, както и за информация относно методите на контрол при обезвреждането на животински трупове".

Категория "Най-абсурден и/или смешен случай за достъп до информация"

Небезизвестната КПКОНПИ, която до неотдавна беше оглавявана от Пламен Георгиев, известен още и с тераси и барбекю, също не е подмината от антинаградите по отношение на системното си нежелание да предоставя информация и множеството съдебни дела, заведени срещу нея.

Антинаграда „Вързан ключ” взе Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество – "за неотговаряне на заявления за достъп до обществена информация и множеството съдебни дела, заведени от журналисти срещу мълчаливите й отказ", обясняват от "Достъп до информация".