Космическият кораб "Старшип" на "Спейс Екс" за полети до Луната, Марс и други места в Слънчевата система може да бъде изпратен в орбита след по-малко от шест месеца, заяви основателят на компанията Илон Мъск по време на презентация в стартовия комплекс в Бока Чика, Тексас, цитиран от световните агенции.

Стриймваното на живо събитие беше посветено на 11-годишнината от първото извеждане на полезен товар в орбита с ракета-носител "Фалкон-1" на компанията.

"Може да прозвучи безумно, но искаме да достигнем орбита след по-малко от шест месеца", заяви Мъск, представяйки кораба "Старшип", предназначен да транспортира екипаж и товар до Луната, Марс и други места в Слънчевата си система и да каца перпендикулярно при завръщането си на Земята.

Илон Мъск потвърди, че първият тестов полет на кораба на височина 20 километра ще бъде осъществен след 1-2 месеца.

Космическият кораб "Старшип" за многократна употреба на "Спейс Екс" е проектиран да лети на дълги разстояния и да транспортира до 100 души. Мъск нееднократно е подчертавал, че основава компанията си през 2002 г. с цел да помогне на човечеството да колонизира Червената планета.

През август основателят на "Спейс Екс" съобщи за успешното изпитание на прототипа "Стархопър". В рамките му бяха тествани инженерни решения, които трябва да залегнат в кораба "Старшип".

По време на речта си Илон Мъск заяви още, че не вярва в извънземни, тъй като няма признаци за съществуването им.