С малки изключения битката за местната власт в малките морски общини, в които се разпределят сериозни ресурси, изглежда като римейк на изборите през 2015 г.  Партиите на повечето места играят второстепенна или никаква роля, а местните бизнес интереси доминират, моделът на местния феодал, който е преизбиран и преизбиран, няма шанс да се наруши.

Малка подробност е, че "властелинът на Созопол" Панайот Рейзи, който бе "напуснат" от ГЕРБ, сега се връща като кандидат за общински съветник от СДС, партньор за тези избори по места на управляващата партия. ГЕРБ и СДС имат отделни листи в Созопол, но... подкрепят един и същ кмет.

Несебър 

ГЕРБ ще се пробва да пробие бизнес съюза около Николай Димитров в Несебър, при това с помощта на братя Диневи. БСП продължава да отсъства. 

В Несебър кметът Николай Димитров се кандидатира за четвърти мандат - като независим. Той е начело на морската община от 2007 г. Срещу него има регистрирани само двама кандидати - Атанас Терзиев от ГЕРБ и Красимир Косев, "Подем".

На предните избори Николай Димитров спечели още на първи тур. Сега пак Атанас Терзиев, някогашен шеф на партия ДЕЛА, е изборът на ГЕРБ. Въпреки минали колизии с партията на братя Диневи МОРЕ, сега той получава подкрепа и от тази бизнес партия.

Терзиев е неуморен кандидат за кмет на Несебър. През 2007 г. той се пробва в качеството си на лидер на бизнес партия ДЕЛА. През 2011 г. отново бе кандидат за кмет, но вече от ГЕРБ. 2015 г. мина без неговото участие в кметските избори.

Третият осмелил се, е също сред познатите имена в Несебър. Красимир Косев е бивш член на БСП и бивш шеф на общинския съвет в града от соцпартията. А партията "Подем", чийто лидер е, се самоопределя като "млада лявоцентристка партия, която за пръв път ще участва в местни избори".

БСП отново няма кандидат за кмет, но все пак има листа за общински съветници. За място в общинския съвет претенции имат още от МОРЕ, коалиция "Ние, гражданите", НДСВ, Български социалдемократи, Нова алтернатива,  Местна коалиция "Съюз на свободните демократи", "Подем", Движение 21 и ГЕРБ, разбира се.

На предните избори Николай Димитров имаше комфортно мнозинство в общинския съвет, като МОРЕ беше първа сила с шестима съветници, "Български социалдемократи" - с 5 места, ГЕРБ и СИЛА - с по 3, а БСП - с 2, както и коалиция "Зора".

Сътрудничеството между ГЕРБ и партията на братя Диневи не е само в Несебър, и на други места в региона. ГЕРБ издига за кмет в Обзор сегашния местен управник – Христо Янев, който ще бъде подкрепен от МОРЕ. От своя страна, ГЕРБ ще подкрепи номинациите на братя Диневи в Свети Влас, Кошарица, Равда, Гюльовца, Оризаре.

Поморие

Нещо като по-традиционна битка ГЕРБ-БСП се заформя в Поморие. При това кандидатите са същите, както и през 2015 г. Сегашният кмет Иван Алексиев от ГЕРБ отново е кандидат, както и Никодим Стоянов от БСП. Както и третият, който все пак е решил да участва в тази изглеждаща предизвестена битка - Янчо Славов. На предните избори Алексиев спечели още на първи тур с над 74 на сто.

Общинският съвет в Поморие на предните избори имаше интересна конфигурация - доминираха ГЕРБ с 8 съветници, ДПС - с 5.

Созопол

Панайот Рейзи пак е на местни избори - но "само" као водач на общинска листа.

Небеизвестният доскорошен кмет на Созопол Панайот Рейзи, който през април беше отстранен от длъжност заради обвинение за присвояване на общински средства, отново иска да влезе в местната власт в града, но този път по-ненатрапчиво - като общински съветник. Мястото му е в листата на Съюза на демократичните сили, като в Созопол партията се явява с отделна кандидатска листа за общински съветници от тази на ГЕРБ.

Интересна подробност е, че Рейзи е водач на листата на СДС, но партията не издига кандидат за кмет.

Рейзи има дълга история като управник на Созопол. Първият му мандат като кмет е между 2007 и 2011 г., за който е подкрепен от коалиция ФАР (Съюзът на свободните демократи, Социалдемократическата партия, партия, "Радикали" и свързваното с "Химимпорт" Движение "Нашият град"). Преди това е шеф на общинския съвет, като минава през "Гергьовден", ССД и т. н. През 2011 г. той стана кмет на Созопол с подрепата на ГЕРБ, като спечели изборите на първи тур с 58 на сто подкрепа. Управляващите го номинираха за нов мандат и през 2015 г., когато той пак печели вече с 65 на сто подкрепа. 

 
В средата на март тази година обаче Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на кмета на Рейзи за длъжностно присвояване на близо 2 млн. лв. А през април Специализираният наказателен съд го отстрани от длъжност, както и главния счетоводител на общината Златка Мусева. Според съдиите двамата могат да попречат на разследването, като укрият или унищожат важни документи или като опитат да влияят на свидетели по делото, които предстои да бъдат разпитвани.

В хода на разследването Рейзи подаде и оставка като член на ГЕРБ с аргумента, че не желае да вреди на партията, заради стандартите в нея и с желание да не остават съмнения, че по някакъв начин може да бъде възпрепятствано разследването срещу него. Или поне така съобщиха от пресцентъра на партията тогава. Съобщиха още, че той сам сдава кметския пост, но самия Рейзи ги опроверга, та се наложи съдът да го отстранява.

Кандидатката на ГЕРБ на тези избори е Красимира Германова.

"Работим много добре през последните три мандата, в които аз съм председател на Общинския съвет, а Панайот Рейзи- кмет на Созопол и не съм забелязала нищо нередно".

Това твърдеше в тв ефир Германова през април, след като бяха понвдигнати обвинения към Рейзи.

Партията на братя Диневи МОРЕ също подкрепя кандидатурата на Германова.

БСП за пореден път залага на Тихомир Янакиев като кандидат-кмет за Созопол. Той два пъти вече е губил от Рейзи – през 2015 г. получи около 35 на сто подкрепа.

След изборите през 2015 г. ГЕРБ имаше внушително мнозинство в Общинския съвет - 11 души, БСП - едва 4, а по един съветник имаха НФСБ и Земеделският съюз "Александър Стамболийски".

Приморско

Сблъсъкът от предните избори отново ще се повтори - сегашният кмет от ГЕРБ Димитър Германов срещу бившия Димитър Димитров, който този път се пробва като кандидат на ВМРО-БНД (на предния вот беше от шарена коалиция "Заедно за Приморско").

Това ще е четвърти опит на Димитър Димитров да се завърне в кабинета си, откъдето управляваше от 1985 до 2007 г. Той е инициатор на създаването на отделна община Приморско през 1999 г., а по-късно нашумя с екзотични идеи как да се стимулира раждаемостта.

Бизнесменът Стоян Василев (известен и като брат на Здравко Василев от "Биг брадър") също влиза в кандидат-кметската битка. Той е издигнат от местната коалиция МИР, в която влизат ВОЛЯ и БЗНС. Дребна подробност е, че братът Здравко Василев също имаше опит като кандидат за кмет на предните избори, но издигнат от ЗС "Александър Стамболийски". От коалиция МИР Катя Вълчева е регистрирана за кандидат за кмет на Китен.

Пенко Калудов ще води листата за общински съветници на БСП в Приморско. В нея не влиза Лиляна Димова, кандидатка на соцпартията на предните избори, която взе под 5 на сто от гласовете.

БСП въпреки многобройните си опити не е успяла да намери кандидат за кмет на тези избори, показва регистърът на ОИК за местните избори.

Преди месеци на местно ниво са били обсъждани като възможни кандидати и Димитър Димитров, и Стоян Василев, но двамата предпочетоха други партии.

В Приморско има и още един кандидат-кмет - от СДС Захарина Неделчева.

Царево

ГЕРБ отново залага на своя кмет Георги Лапчев, известен покрай другите си активности и като борец срещу палатките, като собствениците им трябва да бъдат глобявани. И биват.

Лапчев е кмет на Царево от ГЕРБ от 2011 г., т. е. сега ще се бори за трети мандат. Той продължи традицията на предшественика си Петко Арнаудов (от БСП) да бъде медийно известен със скандални казуси, свързани с незаконно строителство в крайморската част на Странджа (за последно апетити имаше към района около плаж Силистар, б.а.).

Срещу Лапчев на тези избори БСП ще се пробва с Живко Жеков, съдружник във фирма за производство на пластмасови продукти. Има още двама кандидат-кметове - Дико Градев от ВМРО- БНД и Емил Пейчев - "Гергьовден".

Въпреки серията от спорни решения Лапчев едва ли ще има сериозна конкуренция, като БСП имаше проблеми да намери кандидат, който да се изправи срещу сегашния кмет.

На предния вот Лапчев управляваше без особено напрежение в общинския съвет като ГЕРБ имаше 8 мандата, а соцпартията беше със скромните 2. Двама съветници имаше и Народен съюз, а НФСБ - взе едно място.

  Женя Гандиева е единствен кандидат за кмет на морския Лозенец. Сегашната управничка от ГЕРБ вече е със служебна победа. Снимка БНР

В едно от съставните селища в община Царево – Лозенец, няма интрига, тъй като има един-единствен кандидат - досегашната кметица Женя Гандиева. Така тя вече може да се поздрави с победа.

По друг начин стоят нещата в Ахтопол. Там един срещу друг излизат сегашният кмет Станислав Димитров от ГЕРБ и бившият Атанас Желязков (бивш кадър на ГЕРБ, напуснал партията след скандал с кмета на Царево Георги Лапчев), който е издигнат от Движение „Гергьовден”, но има регистрирани още двама кандидати – Лъчезар Попов от ОБТ „Български лейбъристи” и Дияна Добрева от „БСП за България”.