Вече е окончателно: любителите на природосъобразния туризъм ще могат да го практикуват само там, където правителството каже. 

Това решиха днес депутатите с приетите на второ четене изменения в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). 

Бе възприето предложението на Искрен Веселинов (ВМРО) за обособяване на места за т.нар. свободно къмпиране/къмпингуване, които да са извън категоризираните като къмпинги по смисъла на закона за туризма обекти. Но бе решено тези места да бъдат посочени в специална наредба на министерствата на регионалното развитие, туризма, околната среда и земеделието. Тя трябва да бъде изготвена в шестмесечен срок от влизането в сила на измененията.

Извън закона

Така в ръцете на изпълнителната власт остава въпросът къде ще можем да разпънем палатка или да поставим каравана или кемпер. Разполагането им в зони извън определените в наредбата ще се смята за незаконно. Санкциите ще бъдат солени - От 500 до 1000 лева за първо нарушение и от 1500-3000 лева при повторно. 

Макар и предложен с добри намерения, този текст от закона не разрешава въпроса за това как ще бъдат принудени общините да обособяват зони за свободно къмпиране и ще си откупи ли държавата частните земи зад трите плажа, определени като плажове за природосъобразен туризъм – Иракли, Корал и Карадере, за да се съхранят те като такива и да се използват за къмпиране. В зоните зад ивиците сега са планирани, но замразени, проекти за курортни комплекси и селища.

Покрай този текст се породи дебат. От левицата поискаха палатките да бъдат извадени от обхвата му, тъй като не могат да се сравняват с кемперите и караваните. Явор Божанков (БСП) изтъкна, че докато в цяла Европа „палаткуването“ набира скорост и изобщо свободното къмпиране се превръща в сериозен сегмент в туристическия бранш, у нас се опитваме да го поставим в нелегалност. Така ще изгоним тези туристи в Гърция и Турция, посочи той. А колегата му Филип Попов допълни, че в момента всеки, който поиска, може да разпъне палатка в центъра на Вашингтон – без последствия.

За да защити предложението за регулация на къмпирането, стана Александър Ненков (ГЕРБ). С уговорката, че сам имал приятели, които обичали този „неконвенционален“ начин да прекарват отпуската си, народният избраник даде заявка, че никой нямал за цел да поставя този сегмент извън закона.

"Категорично искам да заявя, че не искаме да забраняваме свободното къмпингуване. Искаме да определим просто места, където да има елементарни хигиенни изисквания и да се знае кой носи отговорност по почистването. Не трябва да бягаме от този дебат."

"Всеки турист има не само права, трябва да има и своите задължения“, заяви народният избраник от управляващата партия.

На което Филип Попов репликира:

„Тук е въпрос на култура и възпитание, без значение с палатка ли си или с тента“.

В хода на този дебат никой не коментира старото предложение на диво къмпингуващите – да се налагат солени санкции за боклук на плажа, които да отиват в общинските бюджети.

Дюни с едно изключение

Санкции ще има обаче за шатри, палатки, преминаване и престой на превозни средства върху дюни. Като депутатите пак пропуснаха да разпишат всички видове дюни - забравиха ембрионалните - тези, от които се... зараждат останалите. Глобите са четирицифрени. Но възниква въпросът - на териториите на всички плажове ли дюните са обозначени с информационни табели или заградени. Отговорът е не. 

От 2000 до 4000 лева или имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева ще има пък за тези, които ограничават правото на гражданите за достъп до плажа или определят такси за това. 

Не бяха възприети няколко предложения на депутата Валери Симеонов (НФСБ/Обединени патриоти), който бе вицепремиер, отговарящ за туризма преди да подаде оставка миналата година. Симеонов предлагаше да не се отдават под наем или на концесия плажове без осигурен автомобилен достъп с мотива, че без такъв няма как да се осигури медицинска помощ, сметосъбиране и сметоизвозване и др.

„През 2017 г. нашумя случаят с плаж Делфин – нямаше път, но беше отдаден на концесия с единствената цел да се приберат пари, а може и комисионни – не знам. После концесионерът си изсече една просека – да може да си закара стойки за чадъри, спасителни вишки и пр. неща, които не може да се пренесат на ръка. Стана скандал. Необходимостта от път никой не може да я отрече.

Може да е черен път, може да е чакълиран, може да е каквото и да е било. Но линейката трябва да може да стига до плажа – в случай на удавяне, инфаркт и пр. Когато няма път до плажа, той е обречен на необслужване, зариване с боклук, риск от смърт“, даде пример Симеонов и допълни, че визираните в предложението му плажове са общо десет – всичките на юг от Царево."

Не бе подкрепено предложението на Симеонов и за качествена равнопоставеност между платените и свободните зони за плажуване, както и да се преустанови предлагането на готвена храна на плажа.

В готовност

Гражданските организации остават в стачна готовност. "Години наред самите държавни институции и техните министри не спазват законите, а сега вместо да приемат строги мерки за опазване на дюните и връщането им в държавата, те преместват фокуса върху къмпингуването! Проблемът е напълно друг!", посочват от "Да запазим Корал".

Любителите на природосъобразен туризъм, обединени в различни структури, протестират отново от дни - с исканията да се сложи ред в застрояването по морето, да си върне държавата дюните, 70 на сто от които са в частни ръце, а не да се поставят палатките извън закона.