От Европарламента прозвуча критика срещу плановете на Фолксваген да строи новия си завод в Турция.

Като имаме предвид все по-лошото състояние на правовата държава, на медийната свобода и на демокрацията под управлението на президента (Реджеп Тайип) Ердоган, решението на ръководството на концерна VW предизвиква потрес", заяви в понеделник евродепутатът от "Зелените" Райнхард Бютикофер. 

Според него, това решение освен всичко нарушавало правилата на ЕС за защита на конкуренцията.

„Изглежда, че решаващи за избора на Турция са били гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобили, както и щедрата държавна помощ в размер от 400 милиона евро", каза още Бютикофер, който е председател на Европейската партия на "Зелените". 

В рамките на митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, смята политикът.

Агенция Франс прес припомня, че до последния момент и България, която е член на ЕС, се е надявала да получи завода. Правителството в София също направи на концерна примамливо предложение за държавна помощ – по думите на премиера Бойко Борисов обаче, това можело да стане само „при стриктно спазване на европейското законодателство".

Бютикофер настоява за намеса на Европейската комисия, понеже, според него, "Фолксваген" се опитва да печели, нарушавайки  правилата, а освен това и вреди на една държава-членка. Той добави, че този негов призив се подкрепя от европейски депутати от германските партии Християндемократически съюз и "Свободни демократи".

Припомняме, че, както Club Z писа, преди време българските евродепутати Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков внесоха писмо в Европейската комисия срещу решението на "Фолксваген" да строи в Турция. Доводите бяха подобни като тези на зелените депутатати - незаконна държавна помощ за "Фолксваген", на която Турция няма право. Въпреки че страната не е член на ЕС, тя има с него споразумение за асоцииране и се е задължила да синхрозира законодателствтото си за държавните помощи с това на ЕС, каза тогава Ангел Джамбазки.

"Дойче веле"

Заглавието и подзаглавието са на редакцията