Основателят на компанията Amazon Джеф Безос за втора поредна година оглавява класацията на 400-те най-богати хора в САЩ, съобщи американското списание "Форбс", цитирано от БТА.
Състоянието на бизнесмена се оценява на 114 млрд. щатски долара. Пълната класация на най-богатите бизнесмени в САЩ ще бъде публикувана днес, 2 октомври.


На Безос не е попречил дори скъпият му развод със съпругата му Макензи, която получи 19,7 милиона акции на Amazon или 4 процента от компанията, отбелязва ТАСС. Предприемачът остана с 12 процента от акциите на компанията. Към момента на официалното разтрогване на брака в началото на юли 4-те процента се оценяваха на 38,3 млрд. долара.

При съставянето на класацията "Форбс" отчита не само състоянието на предприемачите, но и това доколко те сами са го спечелили. От 2018 г. "Форбс" започна и да измерва "нивото на филантропия" - обемът на средствата, предоставени от бизнесмените за благотворителност, и какъв дял те представляват от общото им богатство.

През март Безос за втори път оглави и рейтинга на най-богатите бизнесмени на планетата. Тогава списанието оцени състоянието му на 131 млрд. долара.