Норвегия изненадващо изтегля близо 400 млн. долара от своя суверенен фонд, отбелязвайки първото подобно изваждане на средства за близо година. Най-големият производител на петрол в Западна Европа вероятно е решил се възползва от своята „касичка“ в момент на ценови спад на петролните пазари, съобщава Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Въпросният фонд е един от най-големите такива в света и към момента разполага с над 1 трлн. долара, а тегленето на пари от него е изключително необичайно действие от страна на правителството. До момента това се е случвало няколко пъти, като първият беше през 2016 г.. Тогава властите решиха да попълнят дупките след срив в цените на суровия петрол.

Огромният фискален буфер, който фондът представлява, помогна на централната банка на Норвегия да избегне някои от крайните мерки на паричните стимули, до които трябваше да прибягнат останалите национални банкови регулатори.

Все още няма официална информация от финансовото министерство на Осло за причините за последното изтегляне, което е предшествано от спада на петролните цени, достигайки своеобразно 7-месечно дъно в началото на август. Според изданието е възможно решението да произлиза от факта, че бюджетът на Норвегия може да е станал по-чувствителен към нестабилността на цените на стоките, след като правителството, изразходва рекордни суми от приходите на страната от изкопаеми горива.

Въпреки това обаче изтеглянето на пари от фонда е изненадващо на фона на съобщението на правителството от май, че очаква да депозира още 3,7 млрд. долара в буфера през 2019 г. От Norges Bank Investment Management, звеното на централната банка, което управлява Норвежки суверенен фонд, е отказало официален коментар пред Bloomberg. 

Анализаторите все още не разбират защо правителството е предприело подобен ход.

Норвегия, която е водещ производител в петролната и газовата индустрия още от 70-те години на миналия век, използва приходите от данъците от газовата и петролната сфера, държавни дялове в офшорните находища и дивидентите от дружеството Equinor, за да намали бюджетния дефицит, със самоналожено правило да не харчи повече от 3% от фонда всяка година.