Над 430 000 лева за офиса на Световната банка у нас одобри днес правителството.

Средствата ще бъдат преведени по бюджета на Министерство на финансите, като са за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет. С тях "ще бъде обезпечено изпълнението на ангажиментите на страната ни по Споразумението между правителството на Република България и Международната банка за възстановяване и развитие ("Световна банка") за дългосрочното позициониране и функциониране на Офиса на Световната банка за споделени услуги и други функции в София", посочват от правителствения пресцентър. Без да има разбивка за какво точно ще бъдат направени разходи.

И отбелязват изрично, че "същата практика е прилагана и в другите страни, в които Банката има подобни структури и предоставя изнесени дейности".

Споразумението влезе в сила на 10 май тази година. То предвижда правителството да окаже финансова подкрепа Световната банка при функционирането на офиса й за споделени услуги и други функции в София за периода на неговото действие на територията на страната и "при параметри и условия, съобразени с международните стандарти за обезпечаване функционирането на международни финансови институции от ранга на Световната банка".

В самото споразумение е записано, че се "очаква офисът на СБ да включва голям брой специалисти по информационни технологии", "предвижда се да се разработват и доставят услуги и продукти с висока добавена стойност", като за петгодишен период трябва да се достигне пълния капацитет от заети 300 души на пълен работен ден.

А финансовата рамка за това предвижда - за тази година - общо 1,5 млн. лв; за 2020 г. - 3,5 млн. лв., за 2021 г. - 2,1 млн. лв. и за 2022-а - 2,4 млн. лв.