Поредица от серийни атаки срещу компанията за споделени електромобили "Спарк" в София са извършени от събота до днес. Общо пострадалите коли са 15, като седем от тях са били нападнати само снощи. Това каза на нарочна пресконференция пред журналисти пиарът на "Спарк" за България Боян Бакърджиев, цитиран от dnevnik.

По думите му са установени неуспешни опити за кражба на електромобили, счупени странични стъкла, откраднати ключове, както и умишлени катастрофи. Откраднати коли до момента няма, просто защото при запалването на двигателя на този тип автомобили се предава сигнал къде точно се намира той. Според Бакърджиев обаче извършителите действат организирано.

"Говорим за груба и агресивна акция. Надяваме се компетентните органи да си свършат работата. Ако атаката продължи, може да заплаши съществуването на услугата за споделени електромобили. Работим на два пазара в Европа и досега не е имало такава атака. Веднага сме сигнализирали полицията, която взе отпечатъци. Нямаме предположения откъде идват атаките, но не мислим, че става въпрос за конкуренция. Това е атака, а не обикновена вандалщина", обясни той.

Полицията е уточнила пред "Дневник", че работи по сигнала, но разследването е все още в началото. 

Това е второ подобно посегателство върху автомобили на компанията. През пролетта на миналата година са регистрирани няколко случая на умишлено повредени коли. Тогава от "Спарк" са взели решение да не повдигат публично темата. 

"В момента даването на публичност е наложително, защото очевидно става въпрос за добре подготвено и организирано престъпление в голям мащаб, който би могъл да доведе до невъзможност за по-нататъшно предоставяне на услугата за българските ни клиенти", пише в официалната позиция на компанията.

Според Боян Бакърджиев щетите все още не могат да бъдат изчислени, но едно е сигурно - "загубите са сериозни". 

Въпреки атаките от "Спарк" са категорични, че няма да се откажат от бизнеса си в България, но допълват, че ако вандалщините продължат, ще вземат мерки, за да се защитят.

"Спарк" е първата, изцяло оборудвана с електрически рпевозни средства компания за споделяне на автомобили. Използването на услугата става през мобилно приложение - от наемането до плащането.