"Честит празник на всички учители!

Силно ценя Вашата работа и Ви благодаря за старанието и грижите, които полагате за децата на България.

Майка ми беше учителка и добре знам как дълги години сте били с несправедливо малки заплати, но въпреки това винаги сте вършили Вашата работа професионално и с любов."

Това написа в профила си във фейсбук министър-председателят Бойко Борисов по повод международния ден на учителя.

"Но времената се променят, а Вие заслужавате нещо повече от добри думи. Като премиер на България и председател на най-голямата партия в Народното събрание, потвърждавам ангажимента на правителството и управляващото мнозинство, Вашите възнаграждения чувствително да растат и условията, в които работите да стават все по-добри - пише още премиерът.

Още в бюджетната прогноза за 2020 г. са разчетени допълнително 360 млн. лв. за по-високи учителски заплати, което е поредната стъпка към обещанието ни за двойно увеличение в рамките на мандата. Вярвам, че Вие го заслужавате и че всички българи подкрепят тези политики, оценявайки Вашата ключова роля в обществото."

 

 

 

"Няма друга професия, от която толкова много да зависи духовното и социално-икономическото развитие на страната. Вие се грижите за нашето бъдеще и само чрез Вас и Вашите усилия е възможно да гарантираме високо качество на образованието, което нашите деца заслужават."

Това пък пише в специално поздравление към учителите и министърът на образованието Красимир Вълчев.

По случай международния ден на учителя той се обръща:

"Благодаря за търпението, добротата и всеотдайността, с която изпълнявате тази благородна професия."

Ето и целия текст:

ПОЗДРАВЛЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА ПО СЛУЧАЙ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА УЧИТЕЛЯ

Скъпи учители,

Приемете поздравленията ми по случай Международния ден на учителя - 5 октомври!

Благодаря за търпението, добротата и всеотдайността, с която изпълнявате тази благородна професия. Защото от вас зависи не само дали децата ще са грамотни, образовани и успешни, но и дали ще са добри хора и достойни граждани.

Няма друга професия, от която толкова много да зависи духовното и социално-икономическото развитие на страната. Вие се грижите за нашето бъдеще и само чрез Вас и Вашите усилия е възможно да гарантираме високо качество на образованието, което нашите деца заслужават. Затова е важно да продължим с политическия и бюджетен избор за високи учителски заплати и за издигане авторитета на учителя. Важно е и да оправдаваме този избор с добри образователни резултати.

Вие имате таланта, силата и отговорността да изпълните своя дълг. И освен да давате знания, трябва да мотивирате децата да учат, да провокирате въображението им и да ги вдъхновите самите те да бъдат утрешните учители.

Пожелавам Ви здраве, сили, упоритост и вдъхновение!

Честит празник!

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ