Името на новоучредяващата се партия на Слави Трифонов "Няма такава държава" може да е форма на провокация и може да се очаква с това име да има проблем с регистрацията й в Софийския градски съд. Това заяви пред БНР юристът, бивш служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков.

Той отбеляза, че законът не позволява партия да уронва доброто име и престиж на държавността. Юристът не се позова на конкретни текстове от Закона за политическите партии, но заяви:

"Няма такава държава" е нещо, което трудно може да бъде защитено, все пак ние сме демократична, правова държава с всичките му кусури, с много недостатъци, наистина с проблеми. Но да е в заглавие на партия, която иска да е в управлението на страната, че "няма такава държава", ми се струва силно смущаващо. И мисля, че едва ли ще получи регистрация".

По думите на Герджиков това може да е провокация, защото "няма лоша реклама" и едно евентуално спиране от съда би могло да изиграе консолидираща роля

Учредителното събрание на партията бе вчера, проведе се на закрити врати и в пълна секретност. Речта на Трифонов бе разпространена по-късно.

Сега по закон предстои в рамките на до 3 месеца да бъдат внесени документи за регистрация в съда. Освен документите от учредяването, новата формация трябва да приложи и списък с поне 2500 членове. След подаването на искането за регистрация в рамките на 1 месец съдът на открито заседание трябва да се произнесе за регистрация. 

НПК - ламарина с много дупки

Проф. Герджиков коментира и "законодателството на парче" по отношение на постоянните промени в Наказателно-процесуалния кодекс. 

„В основната си част Наказателно-процесуалният кодекс е една ламарина с много дупки, с непрекъснати промени, с непрекъснати поправки на поправките, с непрекъснат натиск да се правят нови и нови промени съобразно конкретна ситуация в конкретен казус.“ 

„Ако на всеки конкретен случай реагираме по някакъв начин, то това не е законодателство. Това е нещо, което е различно от устойчивостта, която се изисква за всяка нормална правова държава“, заяви още юристът пред БНР.

По думите му непрекъснатите промени в законите не са само в областта на наказателното право:

„Това е нещо, което е в състояние да ме вбеси. Не знам защо у нас се смята, че Народното събрание трябва да действа като корпус за бързо реагиране. Закони не се правят така. Народната воля не трябва да се слуша безпрекословно по всички въпроси“.

Според професора по право професионализмът у нас не е на почит и е в криза:

„В много направления се действа аматьорски и това взема връх, дори в законодателството. Сега всичко е спонтанно. Трябва да има стабилност, предвидимост. Затова и инвеститорите бягат от България, защото тук по средата на играта правилата се сменят“.

Проф. Огнян Герджиков заяви, че е съвсем оправдано да се направи опит да се изработи нов Наказателен кодекс:

„Стана ясно, че НК е от 1968 година. В общата му част почти няма какво да се пипа. Но там, където са отделните видове престъпления, там е изключителен хаос, пълен с вътрешни противоречия и с кръпки. Но това е дългосрочна задача, която трябва да бъде изпълнена от сериозна група от професионалисти, да се направят публични обсъждания. Големите закони на демократичните държави се правят много години, а не за броени дни и месеци“.