За пореден случай с лъв в беда в незаконния зоопарк в Разград алармират от природозащитната организация "Четири лапи". След като от зоокъта, който от 2014 година насам продължава да действа без лиценз и без реакция от отговорното Министерство на околната среда и водите, преди година бяха изведени лъвчетата Терез и Масуд, а после и Асен, сега става ясно че има ново бедстващо животно от същия вид - голямата котка Любо.

Любо е с наранен крак, но от управата на парка не виждат нужда от това да търсят помощ. 

"Ние сме готови да окажем помощ за Любо и да търсим варианти за настаняването на двата лъва от този незаконен зоопарк в спасителен център, така, както направихме с Терез, Масуд и Асен", заявяват от "Четири лапи"

Според ветеринаря, прегледал Любо, раната не е тежка, "но като става въпрос за диво животно, което трудно може да бъде прегледано и лекувано, оттам идва проблем".

"Разбира се, ще се възстанови, така ги виждам нещата", заявява д-р Чавдар Черников той пред бТВ. 

Нито от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе, нито от пресцентъра на ведомството, оглавявано от Нено Димов, отговарят на обажданията ни.

Концлагер за животни

"Преди две години спасихме пет лъва от незаконния зоокът в Разград. Оттогава използваме всички предвидени от закона средства да затворим този концлагер за животни. За съжаление, на сигналите ни до Министерски съвет на Република България и Министерство на околната среда и водите не беше обърнато внимание. И ето, че вчера получихме видео на мъжкия лъв в Разград - Любо. Лъвът има дълбока рана на предната дясна лапа, за която няма кой да се погрижи, тъй като в зоопарка няма ветеринарен лекар, а договорът им с местна клиника отдавна е изтекъл и не е подновяван. Ако спешно не започне лечение, има опасност раната да се инфектира и животното да загуби лапата си!", алармираха вчера от "Четири лапи", като приложиха и видео, на което се вижда как лъвът куца поради голяма рана на лапата. Състоянието му не е така от вчера. 

Според главния експерт към община Разград, собственик на зоокъта - д-р Михаил Балтаджиев, лъвът просто е протрил крака си и от това последвал възпалителен процес. Но всичко било наред. Щели да си гледат това и още едно животно от същия вид "до момента до когато им дойде времето за живот".

"Аз мисля че засега няма какво да се предприема допълнително, тъй като няма смисъл", посочва Балтаджиев.

На въпрос относно лиценза на парка, Балтаджиев посочва, че след случая с Терез и Масуд оттам са подали документи към МОСВ и чакат решение за пререгистрация. Междувременно подобрявали условията за пребиваване на животните, строяли нови клетки и пр.

Елементарни изисквания

Неотдавна Клуб Z ви запозна с доклад на "Четири лапи" отпреди година относно състоянието на всички зоопаркове в страната, като в голямата си част те са в плачевно състояние, страдат от липса на кадри и финансиране, не съобразяват отглежданите видове с възможностите си, допускат кръвосмешения, които водят до генетични обременености и мн. др.

Ето и какви са изводите за зоокъта в Разград: Според  "Четири лапи" там добри практики просто липсват, но и до ден днешен МОСВ не го е затворило. В доклада на фондацията надълго се изброяват недъзите на парка по отношение на най-различни видове животни. Говори се дори за "кал, изпражнения и мръсотия" при кокошевите птици. Пак се говори за липса на адекватна ветеринарна дейност, за липсата на квалифициран персонал, за некачествено хранене на животните. "Хигиена в зоокъта не отговаря на елементарни изисквания при съхранение на храната, при приготвяне на храната и при подаването на храната на животните, липсва всекидневно почистване, като не може да покрият дори минималните изисквания", посочват още от ЧЛ. Но най-вече:

"В зоокъта се извършва близко родствени размножавания на вида Panthera leo, което е тежко биологично нарушение, водещо до тежки генетични заболявания и болестни аномалии в потомството. В три от лъвовете се наблюдават такива заболявания. Предоставеното местообитание на лъвовете не отговаря на изискванията."

Битката за Терез и Масуд

Общинският зоокът обаче стана печално известен заради слчуая с новородените лъвчета Терез и Масуд от януари миналата година. Двете лъвчета са били стъпкани още при раждането си от останалите лъвове в клетката и в резултат на травмата бяха с нарушен гълтателен рефлекс. Те са и генетично обременени от кръвосмешения. От "Четири лапи" и Фондация "Дивите животни" започнаха битка с общината и с Нено Димов за извеждане на лъвчетата в спасителен център в Холандия. До това се стигна, след като местният парламент в Разград реши да ги изпрати в зоокъта в Пазарджик. За решението тогава явно е повлиял фактът, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, многократно номиниран от Пазарджишкия избирателен район, поде кампания чрез медиите си за оставането на лъвчетата в България и по-точно - в зоопарка в Пазарджик, и даже дари 2000 лева за храната им. 

Това се случи, въпреки че от пазарджишкия парк дадоха да се разбере, че не могат да се погрижат добре за животни в такова състояние. Както много други неща в държавата, до развръзка се стигна след личната намеса на премиера Бойко Борисов - след поредица от протести под прозорците на Министерския съвет. Терез и Масуд заминаха за Холандия, а малко по-късно ги последва и друга "жертва" на условията в зоопарка в Разград - лъвът Асен.

За природозащитните организации липсата на отношение от страна на отговорните институции е политика - никой кмет не давал да затворят зоопарка на територията на неговата община, особено преди избори. Официалното обяснение е, че няма къде да бъдат настанени изведените от "концлагерите за животни" видове.