Един от най-големите български туроператори - "Астрал Холидейз" прекратява дейността си и започва процедура по обявяване в несъстоятелност от 7 октомври. Това съобщава ръководството на компанията на своята интернет страница. Фирмата беше официален представител на фалиралия британски гигант в бизнеса "Томас Кук".

Въпреки че в официалното съобщение не се споменават причините за банкрута, това реално е първата пряка българска жертва на фалита на "Томас Кук". "Астрал холидейз" е компанията посредник, която е отговорна за около 200 000 британски туристи, посетили страната ни. 

"Пътуванията на всички клиенти, закупили почивки от „АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл“ АД, които в момента се намират зад границата са изцяло платени, поради което не съществува опасност от проблеми с полети или отказ за настаняване в хотели или други туристически услуги", пишат от компанията. 

Ръководството предупреждава, че  няма да има възможност да осъществи бъдещи планирани пътувания на част от своите клиенти след 07.10.2019г. Клиенти с бъдещи пътувания, които са заплатени на 100% от "АСТРАЛ Холидейз Интернешънъл" към партньори, ще бъдат лично уведомени от служители на компанията. 

Клиенти, закупили само услугата самолетен билет с редовни или нискотарифни авиолинии, също ще осъществят своите пътувания, тъй като всички билети са вече закупени и платени от „Астрал Холидейз". За проверка на разписанието и часовете на полетите, препоръчваме клиентите да направят справка със съответната авиокомпания, когато наближи датата на пътуване по издадените вече самолетни билети, препоръчват още от фирмата. 

Всички клиенти, които са внесли депозити или са платили изцяло сумите по своите бъдещи организирани пътувания, но АСТРАЛ Холидейз не е заплатил към партньор или доставчик, ще бъдат обезщетени както следва по закон. Те са гарантирани със застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена между фирмата и ЗК „Уника“, с покритие - 700 000 лв. 

"Искрено съжаляваме и се извиняваме за създалата се сложна ситуация, както и за дискомфорта, която тя предизвиква за нашите клиенти и партньори. За дългите години работа сме предоставили качествени услуги на много туристи, като винаги сме се стремели към коректно обслужване. Бихме желали да благодарим на всички свои клиенти и партньори за дългогодишното доверие, както и за проявеното разбиране в тази изключително тежка за нас ситуация", завършва съобщението от ръководството на "Астрал Холидейз". 

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква днес среща с ръководството на „Астрал Холидейз“ и застрахователното дружество „Уника“ АД, съобщиха междувременно от ведомството. Министерство на туризма е в непрекъсната връзка с представители на туроператора и следи ситуацията, за да бъдат защитени интересите на туристите според правилата на българското законодателство.

"Астрал Холидейз" има над 15 офиса в цялата страна, в които работят над 200 души. През последните няколко години компанията отчиташе постоянен спад в годишните си приходи. Фалитът "Томас Кук" обаче очевидно е бил прекалено тежък удар за българската фирма. 

Преди време министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че очаква сериозни затруднения за бранша в страната след прекратяването на дейността на британския туроператор. Към комента "Томас Кук" дължи плащания към 58 български хотела, които обаче ще бъдат взети много трудно, имайки предвид огромния брой кредитори, редящи се на опашка. Според оценки на водещи бизнесмени в сектора, щетите за България могат да достигнат до 100 милиона лева.