ГЕРБ отново предлага специализираният наказателен съд да гледа делата от компетенциите на Европейската прокуратура. Това е предложението на юристите от партията между двете четения на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. По същество ремонтът е заради "обществените нагласи" срещу съкратеното съдебно следствие, което предполага намаляване на наказанията при пълни самопризнания от страна на извършителя. От ГЕРБ обаче добавят и текста за Европейската прокуратура, който иначе бяха предложили още през септември - но през ремонта на Наказателния кодекс, който поискаха тогава.

От партията обясниха пред Клуб Z, че делата на европрокуратурата трябва да са работа на национален, а не на регионални съдилища, а и в момента именно спецсъдът се занимава с дела за измами с еврофондове, корупция и т.н - все неща, по които новото европейско обвинение ще има компетенции. 

През септември, когато идеята се обсъждаше в правната комисия, но рамките на поправките в НК - Крум Зарков от "БСП за България" заяви, че с темата се избързва. Доводите му са, че европейските документи по темата търпят развитие, а и по отношение на работата на европейската прокуратура вероятно ще се наложат и други законови промени. И е редно да бъдат направени накуп. Темата си остана там. 

Иначе - спешните промени в законодателството заради "обществените нагласи" по отношение на съкратеното съдебно следствие утре трябва да минат през правната парламентарна комисия и вероятно още в сряда или в четвъртък - през пленарната зала на второ четене. Предложение - отново на ГЕРБ, откъдето единствено има редакции между двете четения, е възможността при самопризнания процесът да е кратък и да се намаляват присъдите само ако не става дума за умишлено причиняване на смърт. 

В първоначалния вариант - обединен законопроект от предложения на БСП за България, "Обединени патриоти" и "Воля" (без ГЕРБ - б.р.) предложението е ограниченията да важат и при случаи на умишлено причиняване на тежка телесна повреда. В ГЕРБ бяха на същото мнение - в проекта им за промени на НК, за който стана въпрос, но се очаква да остане "на трупчета" с приемането на поправките в НПК по темата, се предвиждаше съкратено съдебно следствие да няма още и в случаи на блудство или изнасилване. Освен това по преценка на съда трябваше намаляването на наказанието да е с 1/5, а не с 1/3, както е сега.

Целта на съкратения процес при самопризнания от извършителя е по-бързо правосъдие. След случая с убито и изнасилено дете в село Сотиря обаче се надигнаха настроения, че призналият се за виновен извършител ще получи с 1/3 по-малко наказание от полагащото му се. Това предизвика бързите промени, като част от желаещите го дори искаха то да влезе в сила със задна дата, за да засегне и цитирания случай.