Всеки министър от кабинета в Турция, както и заемащите ръководни постове в управляващата партия, да си закупи един фолксваген, нареди турският президент Реджеп Ердоган. В момента турските управляващи карат ауди, но договорът за тях изтича до две години. След това трява да ги заменят с фолксвагени, поиска държавният глава. След две години трябва да заработи и заводът на „Фолксваген“ в Измир.

Ердоган е обещал целият кабинет да премине на служебни автомобили „Фолксваген Пасат“. Цялата администрация също ще премине към тази марка.

Заводът е инвестиция за 1,3 милиарда евро и ще произвежда по 300 000 коли годишно.

Засега заповедта на президента засяга 19 души от най-висшия държавен апарат. Тъй като „Ауди“ принадлежи на „Фолксваген“, заповедта на Ердоган не играе особена роля за концерна. Фактът, че по-натам и нисшата администрация ще подмени автопарка си с техни автомобили обаче, е една от решаващите причини „Фолксваген“ да избере Турция пред България за новия си завод. 110 000 държавни автомобила се ползват в момента в Турция, а договорите за лизинга им са на стойност 85 милиона евро.

Ердоган е обещал да купува годишно от завода по 40 000 автомобила за държавни нужди. Самият той обаче едва ли ще се качи на VW. Ердоган кара брониран Майбах и засега няма да го сменя.

ЕК има 6 седмици, за да отговори на писмото на Манфред Вебер

Решението на „Фолксваген“ да предпочете Турция пред България предизвика недоволството на някои евродепутати.

Манфред Вебер – председателят на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП), изпрати писмо до еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер с копие до председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Германският християндемократ настоява ЕК да проучи подробно условията, при които е сключена сделката за изграждането на завода в югоизточната ни съседка. Сред подписалите са и двама български евродепутати – Андрей Ковачев и Андрей Новаков,и двамата от ГЕРБ и ЕНП.

От ЕК потвърдиха, ч са получили писмото, но отказаха коментар. Оттам се ограничиха да заявят, че ще отговорят в срок. Той е от 6 седмици.