С 3 гласа "за" и двама въздържали се Съветът за електронни медии в сряда реши да започне процедура по предсрочното отстраняване на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов. Причината - безпрецедентното петчасово спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември т. г.

Регулаторът даде и петдневен срок на Костов, в който той да изложи своите мотиви и съображения по откритата процедура.

"Въздържал се" гласуваха Бетина Жотева и най-новият член на СЕМ Галина Георгиева. "За" бяха председателката София Владимирова, Розита Еленова и Ивелина Димитрова.

Мотивите за старта на процедурата обаче все така могат да бъдат поставени под въпрос от юристи по отношение на това колко са изчерпателни.

Според Закона за радиото и телевизията, едно от условията за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор е "ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори". 

Миналата седмица с четири гласа "за" членовете на медийния регулатор решиха да наложат две глоби на БНР. И двете глоби са максиманлни заради спирането на "Хоризонт" на 13 септември. Едната - от 7000 лв., е за нарушаване на лицензията на програмата, тъй като тя е дадена за 24-часово излъчване. А втората - 20 000 лв., е за нарушаване на правото на информация на гражданите. Двете наказателни постановления все още не са влезли в сила. 

Юристите обаче все още спорят има ли "груби или системни нарушения" в случая, тъй като става въпрос за едно и също действие - спирането на "Хоризонт", от което просто са произтекли две последици - нарушаването на лицензията и на правото на информация на гражданите.

Засега юристите на СЕМ са се отказали от обсъжданата миналата седмица идея - към тези нарушения да се приложи като мотив и оповестяването в ефира на радиото на името на заподозряното за тероризъм непълнолетно момче от Пловдив. Въпросът обаче е в това, че въпросното оповестяване бе извършено в мандата на предишния генерален директор на радиото Александър Велев, а на наследника му Костов просто е било връчено наказателното постановление за нарушението. Костов бе избран на поста в края на юли. 

Въпреки че СЕМ сезира прокуратурата и за упражнявана цензура в радиото от страна на ръководството, все още от обвинението не са изнесли данни за направена проверка и резултати от нея, което, ако се докаже натиск в действителност, би могло да се "причисли" към нарушенията.

Ако утре регулаторът стартира процедурата, Костов има възможност да обжалва пред него. Ако СЕМ не промени решението си в едноседмичен срок, предстои окончателно гласуване.

В четвъртък пък се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да участва в заседанието на временната анкетна комисия в парламента, която бе сформирана с цел да проучи причините за спирането на "Хоризонт", както и твърденита за натиск над журналисти в радиото. Както Клуб Z писа, очаква се Цацаров да изнесе изнформация и за сигнал до държавното обвинение от новото ръководство на БНР. Става въпрос за сигнал, свързан с обществените поръчки в мандата на преходното ръководство.

И един мним саботаж

Вчера пък се появи странна информация в определени сайтове, сред които dariknews и ПИК, според която ръководството на радиото е осуетило "саботаж" срещу радиото чрез ново спиране на ефира през октомври заради едва ли не изненадваща "профилактика". От НУРТС обаче разпратиха писмо, в което се казва, че "датите за профилактика на отделните предаватели, чрез които се разпространяват програмите на БНР, са известни на БНР от 30.11.2018 г., когато НУРТС България ЕАД е изпратило на БНР окончателния график за профилактика през 2019 г.". С което опровергаха поредните информации за "саботажи".    

Предисторията

До тази ситуация се стигна, след като в средата на септември изненадващо журналистката и водещ Силвия Великова бе свалена от ефир, а ресорът й "правосъдие" - отнет. По думите на самата Великова това е било направено под натиск, заради критичния й поглед към работата на прокуратурата, в т.ч. на единствения номиниран за главен прокурор – Иван Гешев. Самият Костов й признал за поредица от телефонни обаждания до него, в които неназовани до момента лица са искали свалянето на Великова. По-късно той отрече и се закани да съди "клеветниците", които се "упражнявали" върху името му.

След разразилия в рамките на същия ден скандал, Великова бе възстановена на поста си, но под натиска на премиера Бойко Борисов. Късно вечерта обаче на сайта на радиото се появи съобщение за планирана "профилактика" на програма "Хоризонт", която ще спре сигнала на следващия ден за пет часа – случайно или не, точно в часовия пояс, в който Великова води предаване.

Последва проверка на ДАНС и прокуратурата, която установи, че не е имало профилактика, нито нужда да се прави такава. Под отговорност може да бъде подведен директорът на дирекция "Техника" Пламен Костов, който твърди се, е взел решението за спирането на програмата като е подвел Светослав Костов.

Редица журналисти от радиото пък излязоха с имената си, за да разкажат при изслушване от СЕМ за оказван върху ръководството натиск, на който са ставали свидетели. Така се стигна до решението на СЕМ да поиска оставката на Костов, като преди това сезира държавното обвинение за цензура в БНР. 

Всичко това бе съпроводено с три протеста под прозорците на радиото - два на журналисти - с искания за защита на свободата на словото, и един на служители на всякакво ниво в радиото - с искане да се дадат 100 дни. Но над 70 от тях вече минаха.