Децата, които вчера бяха изведени от родителите им от училище заради слухове, че ще им бъдат отнети, са започнали да се връщат в класните стаи. В едното от учебните заведения в Сливен има малък процент деца, които не са влезли в клас във вторник, но са започнали разговорите с родителите им. Обстановката се успокоява,.

Така резюмира ситуацията днес пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, цитиран от БТА.

Източникът - неизвестен

Ден след масовата психоза, заради която родители от ромските квартали, се втурнаха да прибират децата си от училище заради заплаха, че социалните служби ще им ги отнемат, все още не е ясно кой е първоизточникът на тези опасни слухове.

Не може да се каже категорично кой е източникът на дезинформацията, каза министърът.

"Тръгнало е от клипове, очевидно има роля на тролове, има роля на пастори в квартал "Надежда" в Сливен". Не може точно да се каже дали са евангелистки или протестантски пастори, но не става въпрос за всички пастори. Определено някой се е изкушил и политически да използва това, като в основата са и групите, които са се организирали срещу несъществуващата стратегия за детето", даде предположенията си Вълчев.

Истерия срещу нещо, което несъществува 

"Очевидно може срещу нещо несъществуващо цяла истерия да се получи - това се е случило вчера. В 8.00 часа сутринта родителите съвсем спокойно са си завели децата на училище, а в 10.00 часа се е получила масова истерия и те са получили клипове, след което истерията се е мултиплицирала от "уста на уста", разказа Вълчев.

Той обясни, че са инструктирани всички училища в цялата страна "да очакват и други такива провокации и ако нахлуят родители, да освобождават децата и да започнат разговори с тях". В първите часове е най-добре да говорят от полицията, докато се успокои обстановката. Днес всички учители разговарят с родителите на децата и родителите осъзнават вече, че са били използвани страховете им и че това е абсолютна лъжа, каза още образователният министър.

"Както няма стратегия за детето, няма и случаи на извънредно отнемане на деца", повтори той. 

Самият министър в понеделник се намирал точно в Сливен. Той разказа как, като минава през едно от училищата - в сливенското село Сотиря, видял, че има събрани родители и с тях говорят учителите и представители на неправителствената организация "Амалипе". И там били "станали обект на такива лъжи и дезинформации, включително и с политически елемент - кой щял да товари децата в автобуса, колко пари са взети от Норвегия да се продадат децата и кой стои пред автобуса, съответно от опозицията, и спира да не бъдат извозени тези деца".

"Това са груби манипулации, дезинформации и престъпна злоупотреба със страховете на родителите, което граничи с опит да се разрушат училищата и образователната система", коментира Вълчев.

Той обясни, че нямал достъп до постовете в социалните мрежи, които са били от активен агитатор, а родителите казвали, че са получили основно чрез фейсбук тези клипове за отнемането на деца. През миналата седмица имаше подобен опит за сплашване на родителите в кв. "Факултета" в София, но не чрез електронни средства, а чрез "обикаляне на квартала", съобщи министърът.

В понеделник е имало случаи в Карнобат, Сунгурларе, в Ямбол, но там не се е получила масова истерия в училищата. Няколко родители в едно училище в Силистра също са били разтревожени, но кулминацията била в Сливен. В тези ситуации се разчитало много на медиаторите от ромските общности, които са имали вчера в Сливен среща с полицията и с "авторитетите" от ромската общност.

Учителите няма да пишат сега отсъствия на учениците, които са напуснали училищата заради слуховете, уточни министърът.

Позицията и на Агенцията за закрила на детето

Държавната агенция за закрила на детето също реши да излезе с позиция, в която категорично отрича слуховете, че ще има отнемане на деца от училищата.

През последните месеци се разпространяват неверни твърдения, че в страната се въвеждат нови политики за отнемане на деца от родителите им, посочват от ДАЗД, подчертавайки, че според българското законодателство не се предвиждат нови мерки за извеждане на деца от семействата.

В своя официална позиция от агенцията подчертават, че нямат назначени социални работници, които да работят пряко с деца, а разполагат само с 66 служители в шест града в страната - София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.

Там се посочва, че отделите за закрила на детето, в които работят социални работници, са към дирекциите за социално подпомагане, които са на 147 места в страната. Социалните работници се намесват само в ситуации, когато детето се нуждае от закрила заради престъпни действия и експлоатация.

В позицията на ДАЗД се посочва, че при установяване на нарушения в дирекциите за социално подпомагане агенцията може да издава задължителни предписания към тях.

Тъй като в Държавната агенция за закрила на детето не работят (и никога не са работили) социални работници, ДАЗД не може (и никога не е могла) да предприема мерки за извеждане на дете от неговото семейство, категорични са от агенцията. Те посочват, че всеки, който има притеснения за неправомерни действия от страна на служителите от институции или организации, работещи с деца, може да сигнализира Държавната агенция за закрила на детето за проверка на дейността им.

Според ДАЗД е "крайно време да се спрат манипулациите и да се съхрани психиката на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от дома им".

По-рано днес социалният министър Бисер Петков също заяви пред БНТ, че стратегия за детето няма и че това се използва само за да се всява паника. 

Премиерът Бойко Борисов е убеден, че тези слухове са злонамерени и се дължат преди всичко на предизборна стратегия. Той добави във вторник пред бТВ, че ДАНС ще проверява случая.