Отделът за наблюдение на дезинформацията към Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) разкри опит за подвеждане на аудиторията на сайт, привидно свързан с Европейския парламент.

Сайтът EP Today („Европарламентът днес“) се представя като „Месечен вестник за ЕП“. На страницата се твърди, че той създаден, за да предоставя трибуна основно на евродепутатите.

Проверката е установила, че 99 на сто от съдържанието в сайта не е собствена информация, а препечатки. 47% от тези препечатки са от сайта на Russia Today (RT, или „Русия днес“) - главното оръдие на кремълската пропаганда, финансирано изцяло от правителството в Москва.

EP Today използва името на Европарламента с цел заблуда и без получено законово разрешение, изтъкват от ЕСВД. От ЕП се свързали със сайта през септември и поискали ситуацията да бъде изяснена.

В раздела „За нас“ на EP Today се твърди, че сайтът е предназначен, за да пишат в него само евродепутати по въпроси, които смятат за важни в момента и трябва да привлекат вниманието на техни колеги и хора, вземащи решения.

Над 99 на сто от статиите в EP Today обаче не са собствени. В периода от 24 октомври 2018 г. досега 47 на сто от публикациите са буквално копирани от RT.  Има случаи дори една статия да бъде копирана няколко пъти на една и съща страница.

От ЕСВД анализирали 17 697 материала, публикувани в EP Today за периода от 6 април 2017 г. до 23 август 2019 г. И се оказало, че едва 25 публикации са на евродепутати. Това прави 0,14 на сто от цялото съдържание на страницата.

Сайтът, изглежда, е лобистка платформа, представена за сериозна медия, насочена към политици и стратези в ЕС. Концепцията е проста - EP Today предлага публичност или илюзия за такава в замяна на внимание.

Администраторите на фейсбук профила на EP Today работят от Индия. В Брюксел е посочен само адрес с пощенска кутия. Това е и единственият начин за установяване на връзка със сайта в столицата на ЕС.

EP Today има 145 000 последователи във фейсбук и 6000 в туитър.