Депутатите за пореден път удължиха срока за влизането в сила на наредбата по закона за горивата, който миналата година предизвика протести на под прозорците на Министерския съвет по обвинения в лобизъм за "големите" в бранша.

Така вместо на 27 октомври, новите правила трябва да започнат да действат от януари следващата година - или с още три месеца отсрочка.

Поправката бе прокарана от председателя на НФСБ и съпредседател на "Обединени патриоти" Валери Симеонов, който по старата изпитана схема направи предложение за изменение в преходни и заключителни разпоредби на друг закон - в случая на този за тютюневите изделия, внесен по-рано от Министерския съвет. То мина през парламентарните комисии, където също срещна подкрепа. Което не остави равнодушен основният радетел за въвеждането на по-строги изисквания към бранша - Емил Димитров (Ревизоро) и той съзря в поредното отлагане опит за изнудване на премиера Бойко Борисов.

Някой изнудва премиера

Законът за регулирането на административните дейности и търговията с нефт и нефтени продукти, каквото е пълното наименование на т.нар. закон за горивата, беше приет в началото на годината, но реално не работи заради отлагането на подзаконовите нормативни актове. Преди предложението на Валери Симеонов наредбата трябваше да влезе в сила на 27 октомври.

Още миналата година, в качеството си на вицепремиер, а после и на редови депутат, Симеонов "поведе" протестите на "малките" в бранша, което бе парадоксално предвид факта, че вносител формално бе Ревизоро - представител също на "Обединени патриоти".

Срещу закона се обявиха дребните търговци на горива, които и днес излязоха на мълчаливо бдение пред Народното събрание, а след като стана ясен резултатът от гласуването започнаха да скандидат "Валери! Валери!". Според тях новите правила създават неизпълними за тях финансови и технически изисквания и е изцяло лобистки.

Целта на отлагането на наредбата е да се даде време за разглеждане от Министерски съвет и парламента на подготвените от Министерството на икономиката промени в закона, които би трябвало да премахнат повечето спорни моменти. Така например от новите правила би трябвало да отпадне изискването търговците на горива да имат поне 1 млн. лева уставен капитал и да депозират по 500 хил. лв. в банкова сметка на министерството. Освен това се предвиждаха прекомерни, според малките търговци, изисквания за вместимости и др.

В началото на март обаче Комисията за защита на конкуренцията излезе с констатация, според която тогавашният вариант на закона създава предпоставки за изкривяване на конкурентната среда на пазара. Така мнението на антимонополния орган залегна в пусния за обществото обсъджане проект за изменение на закона. 

Днес обаче Ревизоро съзря опит за предизборен шантаж и призова депутатите преди гласуването да защитят "премиера от изнудване". 

"В момента се случва нещо: тези, които не са регистрирани, не желаят да се регистрират, какви са мотивите, аз не искам да гадая... Някои хора ходят при премиера и преди избори го изнудват."

Под "някои хора" депутатът от ВМРО визира колегата си в парламентарната група Симеонов, който изнудвал Борисов с протестите още преди изборите за евродепутати през май тази година.

Историята дотук

При внасянето на закона от Ревизоро с миналата пролет, той беше подкрепен от всички партии. Въпреки че мотивите му бяха, че така държавата се бори със сивия сектор при горивата, според повечето експерти той е "лобистки" и обслужва големите компании в Българската петролна и газова асоциация. Стигна се до публична размяна на реплики между председателя тогава на асоциацията и директор на "Лукойл" Валентин Златев и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

С днешната "поправка на поправката на поправката" приемането на секторния закон ще продължи да точи вече повече от 18 месеца. По този повод Ревизоро коментира, че малките търговци просто не искат да се регистрират и прогнозира, че и след януари 2020 ще се разиграе същият сценарий.