Ако главният прокурор Сотир Цацаров не бе призовал днес двамата председатели на Етичната и Комисията по атестиране и конкурси да кажат по няколко думи, одобряването на Иван Гешев можеше да мине през ВСС и за една минута.

На практика това е произнасяне по допустимостта на кандидата, напомни действащият обвинител № 1 на заседанието на Прокурорската колегия на ВСС, която се събра в пълен състав днес. По процедура тя трябва да се запознае с докладите на двете ресорни комисии - дори не и да ги приема, обяви Цацаров.

А както Клуб Z писа - в двата доклада от миналата седмица не се съдържа нито едно смущаващо обстоятелство, а напротив - напоителни оди за качествата на единствения кандидат, излъчен с пълно единодушие от същата тази Прокурорска колегия на ВСС.

Така днес Цацаров призова двамата председатели на споменатите комисии да резюмират докладите си, които така и така са на сайта на ВСС.

"Отговаря на изискванията, притежава изключителни умения за работа в екип и за мотивиране на колегите си...

Отговаря в пълнота на изискуемите качества, описани в Закона за съдебната власт – доказани ръководни и административни умения и мотивация за заемане на длъжността...

Липсват данни, поставящи под каквото и да било съмнение притежаваните от Иван Гешев високи професионални качества, както и че отговаря на изискванията за заемане на длъжността", изчете монотонно Даниела Машева.

От името на комисия "Професионална етика" в същия тренд продължи Георги Кузманов:

"Липсват каквито и да било доказателства, че Гешев е накърнил доверието в съдебната власт...

Липсват данни, които да поставят под съмнение нравствените качества на кандидата...

Притежава необходимите нравствени качества..."

Накрая Цацаров само отбеляза, че не е небходимо дори да приемат докладите, тъй като според ЗСВ те се приемат от всяка от съответните комисии.

Наложи му се цели два пъти да призове - някой, ако има мнения и изказвания, да ги направи... 

"Още веднъж - изказвания по докладите, както и по допустимостта на кандидатурата?..."

Нямаше обаче такива.

Прокурорската колегия гласува в познатия дух - с максимума 11:0.

Така Гешев отива на финалния избор, който ще е в Пленума на ВСС на 24 октомври.