Американската компания за компютърни игри Blizzard отстъпи пред възмущението на феновете си и намали забраната на геймъра Вай Чунг, известен като "Блицчунг", съобщи Engadget.

Тази седмица легендарното студио се сблъска с възмущението на своите потребители, след като наложи 1 година забрана и отне вече спечелена награда от Блицчунг, след като той обяви подкрепа за протестите в Хонконг в интервю след състезание.

Blizzard има важен китайски инвеститор - Tencent, и голям пазар в строго регулираната Поднебесна империя, затова решението им не бе напълно неочаквано. От компанията обаче твърдят, че наказанието на младежа няма нищо общо с Китай - поне пред западните издания. Китайското представителство всъщност се е извинило за изказванията на Блицчунг в ефир конкретно към китайските граждани.

Десетки хиляди обаче започнаха да трият акаунтите си и да изтриват популярните заглавия на Blizzard, някои от които са сред най-играните в света - Overwatch, WoW, и др. Служители пък организираха демонстративно излизане от работа в знак на протест срещу решението на ръководството.

Блицчунг пак няма да може да се състезава в популярната игра Heathstone, но само за 6 месеца.

"Това е последствие от изместване на разговора встрани от целта на събитието, и прекъсване и отклоняване на предаването", обяснява президентът на компанията Дж. Алън Брак.

Младият геймър просто изкрещя "Свобода за Хонконг", но смутените интервюиращи сведоха глава (в знак, че се разграничават от него) и интервюто се провали. Те по-късно са били уволнени, като от компанията не коментират защо, нито дали ще бъдат възстановени на работа.

Феновете на компанията обаче не са впечатлени от намаляването на наказанието - според много това пак е отстъпка пред Китай и те продължават да се обявяват за бойкот.