В личната вендета на лидера на "Атака", понастоящем и кандидат за кмет на София - Волен Сидеров, с Българската национална телевизия (БНТ) е на път да бъде въвлечено и цялото Народно събрание. 

Сидеров и четирима от депутатите му (вече всички независими) са внесли в деловодството на НС проект на решение, с което се иска парламентът да задължи Сметната палата да извърши финансов одит на обществената медия. В проекта се посочва периодът на евентуалната проверка - от 1 януари 2017 година до 31 октомври 2019 година. Атакистите настояват и проверката да започне на 1 ноември, а срокът за внасяне на доклада от нея в НС да е 31 януари 2020 година.

В гореописания период попадат трима генерални директори на телевизията: Вяра Анкова, Константин Каменаров и Емил Кошлуков.

"През последните дни в общественото пространство бяха повдигнати дебати относно изпълняването на обществената мисия на Българската национална телевизия. В националната телевизия бе извършена безпрецедентна цензура върху един от политическите лидери в управляващата коалиция. Въпреки подписаното споразумение между политическите партии и БНТ времето, което беше предвидено за изказване на лидера от партия "Атака", му бе отнето", споделят мъката си от националистическата партия в мотивите към проекта за решение.

Не е много ясно какво общо има финансовото управление на БНТ с решението на Кошлуков да не допуска повече Сидеров в ефир заради скандалното му поведение в предаването "Референдум", довело жандармерия в живото студио преди една седмица, но от "Атака" са се опитали да го мотивират ето така:

"Във връзка с това, че Българската национална телевизия основно се финансира от Държавния бюджет с пари на българския данъкоплатец и нейната основна обществена мисия е да информира гражданите по темите от голям обществен интерес, за да могат да вземат информирано и правилно решение кои политики и коя партия да подкрепят по време на местните избори (...), партия "Атака" настоява парламентът да вземе решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит (...)."

Решението на Кошлуков да спре достъпа конкретно на Сидеров (но не и на други представители на партията му) до предизборните студиа бе приведено в действие веднага - лидерът на "Атака" не бе допуснат до предаването "Панорама" същата седмица. Той обаче реши да търси правата си, позовавайки се на споразумението, което БНТ подписа през септември с партиите за равноправно участие в ефира. Сидеров е кандидат за кмет на София и като такъв настоява той лично да се появява в ефир.

От "Атака" подадоха жалба до ЦИК. Но ЦИК я отхвърли. Последва жалба от партията до Върховния административен съд (ВАС). ВАС пък излезе с решение през миналата седмица, като на практика върна на ЦИК казуса. Според решението избирателната комисия не е изложила достатъчно добре фактическата ситуация и съответно мотивите за отказа си. Затова ВАС върна преписката на комисията "за произнасяне при спазване на указанията на съда по тълкуване и прилагане на закона".

Иначе в БНТ отдавна влезе Агенцията за държавна и финансова инспекция - още с последната смяна на ръководството на телевизията, когато, както Клуб Z писа, се оказа, че тя е натрупала стари задължения, които до края на годината ще набъбнат и могат да доведат до фактически фалит, ако държавата не помогне. Резултатите от тази проверка все още не са оповестени. 

Проектът за решение на атакистите може да бъде разгледан едва след местните избори, тъй като депутатите излизат в предизборна ваканция до 25 октомври.