Двубоят от евроквалификациите България - Англия (0:6) едва завърши тази вечер на Нaционалния стадион "Васил Левски" заради скандала с проявите на расизъм от страна на част от българската публика. 

След две прекъсвания през първата част не се стигна до прекратяване и беше избегнат огромен скандал, но срамът остана, тъй като кадри по английска телевизия, излъчваща мача, показаха, че гостите са имали основания в протестите си. Пък и опасенията им преди срещата се потвърдиха.

Надписът е в отговор на кампанията на УЕФА, наречена "Респект" - срещу расизма. Без коментар...
Реакция на бившия английски национал и капитан Рио Фърдинанд в туитър.

Кадрите по-горе са от сектор "Б". В края на първото полувреме въпросната група напусна стадиона - повечето "запалянковци" бяха с черни качулки, а на дрехите им личи надписът SW 99. Това означава "София запад 99" - прочутата фенска организация на "Левски" с годината на създаването й.

Оттеглянето на хората от групировката от арената не остана незабелязано от британските журналисти и анализатора, присъствали на мача.

Реакции за сцените на расизъм в София имаше от кмета на Лондон Садик Кан (горе), от един от водещите британски политици Джереми Корбин (долу), от бивши футболисти и т.н.

Ето какво гласи пост във фейсбук на национала Маркъс Рашфорд, автор на първия от 6-те гола:

Нападателят изтъква начина, по който е реагирал Ивелин Попов - той не се прибра в съблекалнята на почивката, за да увещава запалянковци в секторите "А" и "Б" да престанат с провокациите.

След мача стана ясно, че англичаните не са искали да излязат за второто полувреме и е трябвало да бъдат убеждавани от хора от българския щаб, както и от селекционера Гарет Саутгейт. За това призна той пред екипа на БНТ.

“Не беше толкова лесно на терена. За съжаление исках да се говори повече за футбол в този мач и се радвам, че играчите го направиха в крайна сметка. Футболистите имаха колебания дали да продължат този мач. Трябваше на полувремето да ги окуражавам, за да го направят. Тези неща не са приятни. Младите играчи не се огънаха и показаха добра психическа устойчивост”, рече треньорът.