"Толкова възпитан дебат не само не съм водил, но не съм ѝ гледал."

Това наблюдение сподели в края на дебата за Стара Загора по Нова тв във вторник водещият Виктор Николаев. В студиото да обсъждат проблемите на града се бяха събрали Живко Тодоров, сегашен кмет и кандидат за трети мандат, издигнат от ГЕРБ, представителят на БСП проф. Иван Върляков, преподавател в Тракийския университет,  и Гергана Микова от НФСБ, областен управител на Стара Загора. 

"Ние сме опоненти, а не врагове", отговори Живко Тодоров, а Микова добави: "И работим заедно".

Дискусия не се получи

Дискусия за Стара Загора не се получи, а тримата кандидати се оказаха единодушни, че градът си бил много хубав, само двамата политически опоненти на Тодоров все пак се престрашиха да добавиха, че можело да стане и по-добре.

Сегашният кмет използва тв времето, за да изброи какво се готви да направи в следващия си мандат.

Той обяви, че скоро ще започне да действа втора индустриална зона, там имало вече улици, тротоари, ток, газ, канализация. "Имаме първи инвеститор, имаме сериозен чуждестранен интерес към нея", каза той. Зоната била резултат от сътрудничеството между общината и държавата, отбеляза още Тодоров. 

"Един от основните проблеми в община Стара Загора е инфраструктурата извън рамките на града, заяви Гергана Микова от НФСБ. - За да съм честна към всички онези хора, към които се стремим и към чиито глас призоваваме, трябва да кажа, че Стара Загора се развива добре на фона на обстановката в цялата страна". 

На допълнителен въпрос дали нещо не иска все пак да се промени, тя добави: "Има нещо - искаме по-къса  писта за обслужване на бизнеса".

"Стара Загора е добро място за живеене", изрази още тя задоволството си.

Професорът- кандидат на БСП отчете като проблем липсата на работна ръка и то, защото безработицата в Стара Загора била много ниска.

Тук Тодоров използва момента, за да се намеси и да представи свой следващ замисъл - в Тракийския университет да се обучават целенасочено кадри по специалности за индустрията. И да се похвали: "В момента инвестираме в едно училище за млади таланти в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Това училище ще подготвя специалисти със средно образование".

"Стара Загора е хубав град, има комфорт от финансирането с европейски пари. но за бъдещето трябват и собствени приходи", сподели по този повод свои наблюдения кандидатът на соцпартията.

По темата "Марица Изток" Живко Тодоров обясни, че "общината трябва да направи всичко възможно да запази сектор енергетика и тецовете възможно най-дълго". "От друга страна ние трябва да изградим необходимата инфраструктура и индустриални зони, където може да се инвестира", каза още той и допълни, че има идея на пистата на бившето летище да бъде изграден нещо като открит експоцентър, а на територията около самата писта да се изгради индустриална зона. Освен това държавата трябвало да вземе пари като за регион, пострадал от закриването на тези централи.

Включи се и Гергана Микова: "Моята идея е да привличаме по-малък бизнес, но по-разнообразен". "Едва ли ще може само едър бизнес да замени големите централи", защити тя своята логика.

А професор Върляков сподели: "Няма как хората, работещи там да ги върнем обратно в селата и да се учат на земеделие."

Гергана Микова използва повода със споменаването на селата, за да превключи към инфраструктурата: "Ще се върнат, ако има подходяща инфраструктура, няма дупки по пътищата..."

Кметът Живко Тодоров отново използва момента, за да рекламира нещата, които ще прави през бъдещия си мандат: "Предстои закупуване на нови електромобили, което е договорено, ще стартира процесът до няколко месеца с обществена поръчка. Трябва да осигурим велоалеи, за да могат хората да се придвижват по-нормално".

Микова продължи темата за селата в общината: "Да живеят хората по селата, така ще се облекчи транспортната натовареност на града. Повече средства за селата".

Между Живко Тодоров и Иван Върляков се появи нещо като зачатък на спор за кръстовище - дали трябва да се разширява или да се търсят алтернативни методи за придвижване. Според професора от БСП обаче, който обясни, че преподава екология в Тракийския университет, велоалеите били скъпо удоволствие, "което може да си позволи този, който е решил другите си проблеми". Той даде за пример нов път, добре направен без велоалеи, а такива имало в центъра на града, до театъра, където едва се разминавали майките с бебешките колички.

По темата "екология" Гергана Микова сподели мнението си, че "няма проблем с въздуха". "Има достатъчно зелени пространства", каза тя.

Според проф. Върляков обаче  "зелените пространства в кварталите изчезват".

"Стара Загора няма сериозен проблем с въздуха като София и други градове. Автомобилите, които замърсяват повече, трябва да плащат повече", обяви наблюденията си Живко Тодоров.

А професорът го репликира със свои важни житейски наблюдения: "Няма човек, който да не иска да кара нова кола, но трябва да може да си го позволи".

Сегашният кмет съобщи и че по програма ще се минава от твърдо гориво към котли с палети. 

Професор Върляков пък реши да разкаже впечатления от своите студенти:

"Имам наблюдения от мои студенти, които са газифицирани, но казват, че са си купили печка на дърва. Защо? скъпо им е. No comment!" 

По темата за здравеопазването кметът Тодоров се похвали, че в "бившата АГ ще съберем цялата доболнична общинска помощ с много по-добро качество".

„Здравеопазването страда от общия проблем. Има държавна болница с голям дълг, който тя успява да обслужва”, заяви Живко Тодоров.

„Болницата трябва да се запази, тъй като обслужва не само общината, а целия регион”, каза Гергана Михова

А проф. Върляков беше категоричен, че докато болниците са търговски дружества не може да има добро здравеопазване.

"Неудобните" въпроси

Накрая тримата си зададоха и любезни въпроси. Гергана Микова и Иван Върляков се интересуваха от мнението на кмета за децентрализацията. 

- Това ли е неудобният въпрос, попита водещият.

- Защо трябва да е неудобен, отвърна Микова.

Кметът обясни, че ще продължава да работи за финансовата децентрализация и всички изглеждаха доволни.

Върляков попита Микова като областен управител за отделянето на град и селата от общината. Микова каза, че е "за", а професорът възкликна тихо "Браво!"

Кметът Тодоров попита представителката на НФСБ дали като областен управител вече е потърсила сътрудничество с други европейски градове, които имат тецове пред затваряне, тя изглеждаше подготвена за питането и веднага каза, че вече го е направила. 

"Вече сме в контакт. При тези разговори стана ясно, че е неизбежно тези комплекси да бъдат затворени. Важното е да се създадата условия за нов бизнес и капитали", каза тя.

Живко Тодоров нямаше въпроси към представителя на БСП.