България ще отнесе най-малко един мач пред празни трибуни заради нацистките поздрави, расистки обиди и маймунски звуци по време на евроквалификацията с Англия (0:6) в понеделник.

Информацията е на английски медии, които се позовават на източници от УЕФА. Мачът бе прекъсван два пъти (според протокола на УЕФА при прояви на расизъм) и все пак завърши, но на почивката гостите не са искали да излизат отново на терена и едва са били склонени да го направят.

На БФС са повдигнати четири обвинения - за расистко поведение на част от публиката, хвърлени предмети по терена, освиркване на националния химн на Великобритания и видеоповторения на информационното табло, което е забранено.

Почти сигурно е, че срещу Чехия идния месец - последният мач от квалификациите, ще е пред празни трибуни. Ако има втори, това ще е евентуалният бараж за Евро 2020 идната пролет. Или началото на следващия турнир. Ще има и солидна глоба. Има утежняващи обстоятелства - рецидив. България трябваше да затвори блок на ст. "Васил Левски" за сблъсъка с Англия заради расизъм на срещата с Косово.

Санкция - вероятно глоба, ще понесе и Английската футболна асоциация. Запалянковците от Острова освиркаха пък българския химн. Другото нарушение е липсата на достатъчно лицензирани стюарди сред публиката на гостите.

Обстановката, при която протече мачът България - Англия намери огромен отзвук в Европа и продължава да се коментира. Босът на УЕФА Александър Чеферин направи официално изявление на сайта на централата. Изявление имаше и от страна на боса на ФИФА Джани Инфантино.

Едно е сигурно - българският футбол вече ще е следен под лупа от двете централи, а също така от организации за защита на човешките права. Така беше на мача с Англия и техните представители видяха и чуха това, за което бяха дошли.

Нашите тимове са редовни "клиенти" на дисциплинарната комисия на БФС заради расизъм и безредици по трибуните. "Левски" понесе наказание от два мача без публика това лято, а феновете му осигуриха още една санкция на клуба. Същото се отнася за "Локомотив" (Пловдив).

Именно ултраси на "Левски" (групировката "София запад") и Локо бяха заснети с нацистки поздрави и маймунски звуци в сектор "Б" в понеделник.