Три оферти са постъпили в рамките на крайния срок за подаване на предложения по обществената поръчка за избор на изпълнител за изграждането на новата Национална многопрофилна детска болница. Това съобщиха днес на сайта си от Министерството на здравеопазването (МЗ).

Предложенията бяха отворени днес в сградата на министерството от комисия, назначена със заповед на министъра на здравеопазването. Комисията има срок до 40 работни дни, считано от днес, за да избере изпълнител на обществената поръчка. 

Кои са играчите? 

Две от трите оферти са на дружества, които включват в себе си познати играчи на пазара на строителството и чести печелишви на обществени поръчки в страната. Първото сдружение се казва "Детско здраве" с основен участник "Главболгарстрой" АД. Към него се добавят "ГБС-Пловдив" АД и "Главболгарстрой интернешънъл" АД. 

Вторият участник е обединението "Здраве за децата на България" с основна компания "Трейс груп". В консорциума участват още "Смарт билд дигирал" ЕООД", "Монолит" ООД и "Инжпроект" ООД. 

Третият участник е дружеството "Детска болница - София" с участници в обединението "Климатроник" ЕООД и "Иновасионес техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ проес консулторес СА". 

След като комисията приключи работа по прегледа на съдържанието на постъпилите оферти и оценка на техническите параметри, ще бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите в обществената поръчка. Максималната цена на проекта е определена от Министерството на здравеопазването и тя не бива да надхвърля 95 422 000 лв. с ДДС. 

Историята дотук 

Поръчката за проектиране и строителство на Националната детска болница беше обявена в началото на юли, като МЗ сложи таван на бюджета от 95,4 млн. лева с ДДС. Предвижда се да бъде изградена на мястото недовършения от 30 години корпус на клиниката по педиатрия в двора на Александровска болница. Плановете на министерството предвиждат бъдещата Национална детска болница да се простира на площ от 45 000 кв. м в два основни 11-етажни корпуса, шест триетажни и два сутерена и да разполага с 350-400 легла.

В началото на август обаче МЗ  спря търга заради подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК )от Камарата на архитектите. Освен от архитектите поръчката беше оспорена и от браншовата организация на инженерите. Жалбовносителите настояваха за спиране на тръжната процедура, тъй като според тях заложените параметри са порочни и по никакъв начин не гарантират качественото изпълнение на сградата. 

Жалбата има два основни момента – вида на процедурата, която е инженеринг, и обема и съдържанието на техническото задание, което според Камарата на архитектите е непълно.

В края на септември обаче КЗК реши да остави жалбата без уважение и министерството поднови търга с нови дати за крайния срок.