Актрисата Дженифър Анистън, която всички помнят като Рейчъл от сериала „Приятели”, си направи акаунт в Инстаграм и още с първия си пост предизвика такъв интерес, че страницата ѝ се срина.

Филмовата и телевизионна звезда сподели в социалната мрежа селфи, на което я виждаме с Матю Пери, Кортни Кокс, Мат Лебланк, Дейвид Шуимър и Лиза Кудроу, нейните бивши приятели от „Приятели“, под която написа:

„А сега сме ПРИЯТЕЛИ и в Инстаграм. Здравей, Инстаграм!”.

За първите 4 часа постът е получил над 3 милиона лайка. От вчера до днес снимката с Приятелите вече има 362 хиляди коментара и 8 366 000 харесвания. Самата Анистън се сдоби с 6 млн. и 600 хиляди последователи.

„Съжалявам, мисля че го счупих [Инстаграм]“, коментира Анистън след като се разбра, че профилът ѝ за известно време не е приемал новите последователи.

Милионите последователи на Анистън се надяват, че тази срещата на шестимата актьори не е само приятелска, а зад нея стоят и професионални намерения.

За 20 часа тази снимка получи над 8,6 млн. харесвания.

Между 1994-а и 2004 г. бяха излъчени 10 сезона от ситкома „Приятели” – разказ за живота на шестима младежи в Манхатън. Миналата година „Нетфликс” качи на платформата си всичките 10 сезона, като ги направи широко достъпни и за най-младите.

Тази година се навършва четвърт век от началото на сериала, но героите му са все така популярни, а влиянието му върху младежката попкултура е толкова голямо, че трудно може да бъде надценено. Преди три години обаче се случи и това – американски писател и художник на комикси Дейвид Хопкинс написа есе, наречено „Как един тв ситком доведе да рухването на Западната цивилизация”. Авторът признава, че твърдението в заглавието, разбира се, е преувеличено, с цел привличане на вниманието. Но големият интерес към есето, прочетено от над 4 млн. души – показва, че в тезата му има и нещо вярно. Според Хопкинс това, което се случва в „Приятели”, е тъжно предзнаменование на онова, което се случва със света през последните години. Авторът припомня факта, че в продължение на десет сезона и 236 епизода палеонтологът Рос Гелър (в изпълнението на Дейвид Шуимър) е подложен на шеги и насмешки – отначало му се смеят неговите приятели, после и гигантската публика по около 23 милиона зрители на епизод.

„За много хора това може да е само комедия, но на мен не ми е смешно. За мен „Приятели” е сигнал за това, че Америка направи категоричен избор в полза на твърдия антиинтелектуализъм и се превърна в страна, където умният и талантлив човек е жертва на подигравките на своите приятели-идиоти”, написа Хопкинс, имайки предвид онези моменти от сериала, в което останалите петима персонажи дразнят Рос заради ума и образоваността му.

Именно това „раздразнение“ от образоваността, убеден е Хопкинс, впоследствие доведе до „смъртта на компетентността“ – явление, което той свързва с нарастващата популярност на Доналд Тръмп и победата му на президентските избори, както и с успеха на Брекзит във Великобритания. В основата на тези тектонични промени в политическия пейзаж е отхвърлянето на доскоро смятаната за общоприета нужда от експертиза, например назначаването за съветници на Тръмп хора, които имат малък или никакъв държавнически опит, или фактът, че той поставя под съмнение изводите на учените относно климатичните изменения.

Впрочем, хуморът в един от най-популярните комедийни сериали днес – „Теория за Големия взрив”, е базиран изцяло на същия тип подигравателно отношение към специалистите и хората на науката.

"Площад Славейков"