Румъния е в късия списък на страните, където "Фолксваген" може да открие нова фабрика за следващите поколения на "Фолксваген Пасат" и "Шкода Сюпърб", а дискусии в този смисъл вече са започнати от правителството в Букурещ, съобщава днес финансовият всекидневник "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА.

Изданието напомня, че групата "Фолксваген" е отложила обявяването на окончателно решение относно изграждането на автомобилна фабрика в Турция на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

"Инициирахме нови дискусии с групата "Фолксваген" тази сутрин. Румъния има много добри технически условия в момента и няма проблем с работната ръка. Направихме проучвания и има редица възможни места, където може да се построи фабрика, и разполагаме с необходимата инфраструктура и работна ръка", заяви Щефан Раду Опря, министър за бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Той подчерта, че нови дискусии може да бъдат инициирани от настоящото правителство, въпреки че то беше отстранено с вот на недоверие миналата седмица.

"Румъния има добре квалифицирана работна ръка в тази сфера и имаме зони с традиции в автомобилната индустрия, където има място за развитие. Разговаряхме включително с румънски инженери в Германия и други страни, които казаха, че са готови да се върнат у дома, ако подобен проект дойде в Румъния", изтъкна още министърът.

Според данни от пазара на недвижими имоти "Фолксваген" е обмислял възможността да построи фабрика в района на град Арад, Западна Румъния. В Арад има както пътна, така и железопътна инфраструктура, като по този начин един автомобилостроител би имал възможност да изнася бързо произведените автомобили, отбелязва изданието.

"Румъния все още може да привлече една фабрика на "Фолксваген", след като ситуацията в Близкия изток ги накара да отложат решението си за Турция. Имаме нужда от силна реакция на високо ниво от страна на правителството", коментира Габриел Сикое, председател на Асоциацията на автомобилостроителите в Румъния.

В същото време от България идват разнопосочни сигнали за плановете на правителството да направи нов опит да привлече на инвестицията. Рано сутринта бившият президент и настоящ председател на автомобилния клъстър в страната Росен Плевнелиев заяви пред БНР, че България е готова с подобрена оферта към "Фолксваген" и вече предлага 250 млн. лв. субсидия за компанията. 

Малко по-късно обаче  директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев. 

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията. 

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз:

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение".