Институтът за пазарна икономика (ИПИ) е задал следния въпрос към Иван Гешев: счита ли, че лицето Делян Пеевски трябва да бъде разпитано по делото КТБ. Това каза Иван Брегов от ИПИ пред БНР. Вчера изтече крайният срок, в който неправителствени организации, професионални организации, вузове и научни организации можеха да представят във ВСС становища за единствения кандидат за главен прокурор и въпроси, които да му бъдат поставени. Гешев е наблюдаващ прокурор по делото КТБ.

"Няма кой обаче да зададе тези въпроси и да настоява във ВСС да бъде отговорено на тях", каза Брегов.

И допълни:

"Президентът има някакъв интерес да се намеси в процедурата за избор на главен прокурор, ако иска да упражнява добре функциите си да защитава обществения интерес, който е погазен в тази процедура. Ще съдим за действията на държавния глава, ако върне предложението за назначаване на Иван Гешев, по това какви мотиви ще изложи. Ако мотивите са недобре аргументирани, то Висшият съдебен съвет няма върху какво да преговаря. Понякога президентът е пасивен, знаем, че не върна редица лоши текстове в Закона за съдебната власт. Затова е непредсказуемо как ще реагира той."

Брегов отрече да надценява страховете, свързани с избора на Гешев.

"Не надценяваме страховете, виждаме каква е средата, в която работи българската прокуратура. В тази среда когото и да сложите, ще се справя трудно и ще се изкушава от това да стане едновластен лидер… Ако сложите правилния човек, той повече ще издържи на изкушенията. Ако сложите човек, който повече се изкушава, ще има по-лоши последици", коментира Брегов.