Столичните адвокати са поредните, които отправиха група въпроси към кандидат-главния прокурор Иван Гешев в предвидения за това срок (7 дни преди избора).

Решението на Софийския адвокатски съвет да предостави възможност на членовете на Софийската адвокатска колегия да зададат въпроси, касаещи предстоящия избор на нов главен прокурор, е било изготвено, изпратено по електронна поща на 15.10.2019 г. и входирано във Висшия съдебен съвет на 16.10.2019 г., допълват оттам.

А питанията са цели 19 и повечето са повече от интересни:

- Как г-н Гешев се отнася към опитите за оказване на влияние върху решенията на съда и прокуратурата чрез общественото мнение?

- Одобрява ли г-н Гешев разпространяването на подбрани материали от досъдебното производство, обслужващи обвинението, без да се даде възможност на обвиняемия да разполага с материалите по делото? Нарушава ли се в този случай презумпцията за невиновност?

- В състояние ли е г-н Гешев да спазва изискванията за независимост и безпристрастност с оглед изявлението му, че има три деца и че каквото и да каже по случая на Джок Полфрийман, ”има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален”?

- По дела за какви престъпления кандидатът приема, че може да не прояви професионализъм и да не бъде безпристрастен?

- Как следва да се реагира при прояви от страна на прокурор на дискриминация?

- Допустимо ли е прокурорът, респективно главният прокурор, в това си качество да изразява в публичното пространство мнения за политически партии и медии?

Ето всички въпроси тук:

Няколкото групи щекотливи въпроси към кандидата обаче са буквално "удавени" на сайта на ВСС от писма в негова подкрепа и възхвала - най-често от органи на полицията, досъдебното производство, следователски и прокурорски звена и сдружения... Дори сайтът "Епицентър" публикува писмо на 8 академици и член-кореспонденти в подкрепа на единствения кандидат за главен прокурор. Ето и имената им:

Акад. Благовест Сендов, акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Ячко Иванов, акад. Тодор Николов, акад. Дамян Дамянов, член-кор. Драга Тончева и член-кор. Иван Гранитски.