С хляб, шарена сол и мед влезе в американското си посолство новата посланичка на САЩ Херо Мустафа, която в сряда пристигна в София със семейството си. Ден по-рано тя се закле на церемония в Държавния департамент във Вашингтон.

Посланик Мустафа дойде в България с двете си дъщери и съпруга си Равниш Гарг. Тя е дипломат от кариерата и е първата американка от кюрдски произход, назначена за посланик.
 

Новата посланичка на САЩ Херо Мустафа, съпругът и децата ѝ бяха посрещнати в София от временно управляващия посолството Джъстин Фрийдман и семейството му.

По време на изслушването си пред Сенатската комисия за външни отношения Херо Мустафа заяви, че главен приоритет за нея в София ще е да гарантира безопасността и сигурността на американските граждани.

Мустафа добави, че ще се ангажира с разширяването на икономическите, военните, търговските, културните и междучовешките отношения между България и Запада, както и че ще работи за насърчаване на добросъседските отношения в региона и за подобряване на енергийната сигурност.

Сред акцентите на новият американски посланик ще бъде и укрепването на върховенството на закона и борбата с корупцията като ключ за продължаващия растеж на България.

На 15 септември, когато Херо Мустафа положи клетва като посланик на САЩ в България, на церемонията присъстваха и бившите посланици Ерик Рубин, Родерик Мур, Марси Рийс, Джеймс Уорлик, както и българският посланик в САЩ Тихомир Стойчев.

Херо Мустафа е мюсюлманка и бивш бежанец, историята ѝ е необичайна. Родена е през 1973 г. в семейство на кюрди (фамилното им име е Мистафа) в Ербил, Ирак, и прекарва две години в бежански лагер. Семейството на кюрдски политически активист емигрира в Америка през 1976 г., бягайки от репресиите на Саддам Хюсеин. В САЩ техен покровител става лутеранска църква.

Завършва "Джорджтаун" (бакалавър по международни отношения и национална сигурност) и "Принстън" (магистър по международни отношения), говори 9 езика, включително арабски, кюрдски, турски, руски, гръцки, португалски, хинди и фарси.

Във Вашингтон тя е била съветник (2006-2011) на вицепрезидента Джо Байдън за Близкия изток и политиката към Южна и Централна Азия, зам.-директор на дирекцията за Афганистан в Държавния департамент и началник на кабинета на зам.-министъра на външните работи на САЩ по политическите въпроси Уилям Бърнс. Мустафа е била и директор (2005-2006) в Съвета за национална сигурност.

На Балканите тя започва да работи в неправителствения сектор в Босна, а през 1999 г. в американското посолство в Атина. Преди мисията в България тя е била заместник-посланик в Лисабон.

За живота ѝ има документален филм със заглавие American Herro (игра с думи с името ѝ и английската дума за герой).

Мустафа наследи в мисията в България Ерик Рубин.