Чешкият бизнесмен Петер Келнер, който опита да купи "Нова" телевизия, но беше блокиран от Комисията за защита на конкуренцията, е на финалната права от сключването на сделка за придобиването на всички телевизии от групата на СМЕ, сред които е и българската bTV (Би Ти Ви), пише "Капитал"

Според три независими източника на изданието сделката ще бъде финализирана съвсем скоро и новината за покупката ще бъде обявена официално днес или до няколко дни. Освен активите на СМЕ в България, фондът на Келнер - PPF, ще придобие тези на компанията в Румъния, Чехия, Словакия и Словения. 

Преговорите за продажбата на Би Ти Ви продължават вече почти цяла година. Освен PPF към СМЕ интерес проявяваше и американският гигант "Дискавъри". В началото на разговорите фондът на Келнер участваше в консорциум с United Group - компания, която притежава телеком оператори, тв доставчици и канали на територията на бивша Югославия. United Group е един от двамата финалисти в сделката за БТК, която се случва едновременно с тази за CME.

Според информацията Келнер ще запази телевизиите на пазарите, в които компаниите му имат и друг бизнес. България е един от тези случаи - чешкият бизнесмен придоби преди време "Теленор - България". За румънското и словенското подразделение пък се предполага, че ще се търси нов купувач след време. В "БТВ медиа груп" като миноритарен собственик участва с 6% и рекламният и медиен консултант Красимир Гергов. Пред "Капитал" той каза, че към момента няма какво да коментира, но не отрече сделката с PPF. Гергов допълни още, че не възнамерява да се разделя с миноритарния си дял в bTV и да го продава.

Очакваната цена на сделката е тя бъде около 2 млрд. долара за цялата група от компании на СМЕ в Централна и Източна Европа. 

Опитът "Нова" 

Петър Келнер и неговият инвестиционен фонд обявиха през 2018 година, че са сключили сделка за купуването на Нова ТВ от тогавашния й собственик MTG. Цената на сделката беше за малко над 185 млн. евро, но сделката беше спряна от Комисията за защита на конкуренцията с мотива, че може да изкриви пазара на медийни продукти в страната и че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници на пазара. 

Последва обжалване на решението, а делото беше насрочено за пролетта на тази година, но преди първото заседание страните се отказаха от продажбата. 

Антимонополният орган тогава смяташе, че "придобиваната група разполага със значителен финансов и организационен ресурс, възможност за реализиране на икономии от мащаба и обхвата и утвърден имидж. Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги".

Малко по-късно обаче Комисията не видя такъв проблем при следващия кандидат-купувач - бизнесмена Кирил Домусчиев и неговата "Адванс Медиа Груп". Сделката беше финализирана набързо и Нова смени собствеността си. 

КЗК реши да не обръща внимание на факта, че групата на Нова участва на пазара на телевизионно съдържание в качеството на купувач на телевизионни права/ телевизионно съдържание, което включва в създадените от нея телевизионни програми. Става дума за правата за футболни мачове, които се излъчват по каналите "Диема". От своя страна пък групата на Домусчиеви - в случая купувач - притежава „Футбол Про Медия“ ЕООД. Това е компанията, която държи правата за излъчване по телевизията на футболните срещи от родното първенство. Те вървят по каналите на "Диема". 
В резултат, ако собственикът на тази компания придобие "Нова Броудкастинг Груп",  ще притежава и каналите "Диема.

Възможно ли е ново блокиране? 

Не и от българската КЗК. Фондът на Келнер придобива активи от няколко европейски пазара и сделката ще се разглежда от европейската главна дирекция "Конкуренция". Нашата КЗК ще даде становище, но няма да има ревашащ глас.