Медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация, обяви след среща при президента Румен Радев генералният секретар на международната организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар. Вторият член на делегацията в София, който присъства на разговора на "Дондуков" 2 - Полин Адес-Мевел, ръководител на европейското и балканско звено на организацията, даде като пример за влошаване на ситуацията и с номинацията за нов главен прокурор (Иван Гешев, макар името му да не беше споменато - б.р.), който публично говори против медии.

"Трябва да сме сигурни, че гласът ни може да бъде чут в България и ситуацията да започте да се подобрява", каза тя.

Делоар разказа, че от "Репортери без граници" са потърсили среща с президента след обявяването на последния си доклад. И припомни, че в момента България е на 111-то място по свобода на словото според индекса на организацията, че страната пада в този индекс от години (от 2006 г.) и че е на последно място сред страните от ЕС. Причините по думите му са свързани с натиск върху журналисти, с атаки срещу журналисти - в това число физически и вербални, с превръщането на медии в инструмент за разправа с опоненти, използването им за икономически и политически цели и т.н.

Делоар заяви, че притесненията са били споделени с държавния глава. И пред него е било представено опасението от номинацията и възможния избор на нов главен прокурор, който публично говори срещу медии, а това нарече заплаха не само за медиите, но и за демокрацията.

Президентът Румен Радев прие Кристоф Делоар и Полин Авес-Мевел на среща за медийната среда в България.

По думите на генералния секретар на "Репортери без граници" му от разговора с държавния глава е станало ясно, че Румен Радев разбира защо България е толкова ниско в класацията за медийна свобода. Делоар нарече "смело" и това, че президентът изразява ясни позиции за медийната свобода в държавата, вместо да отрича случващото се. Следващата стъпка била как България ще се справи със ситуацията. 

На въпрос имало ли е срещи на "Репортери без граници" с представители на правителството, Делоар обяви, че от 3 години организацията, в лицето на европейския и балкански клон, се опитва да се свърже с премиера Бойко Борисов. Досега обаче не е имало какъвто и да било отговор.

Днес е получен първият такъв - с отказ от среща, защото министър-председателят е в Брюксел за срещата на лидерите на страните от ЕС. Това, че е получен отговор този път обаче бе оценено като добра крачка в правилна посока. Според Делоар всички политици и представители на властта трябва да бъдат ангажирани с гарантирането и защитата на свободата на словото и независимостта на медиите.

"Ако трябва да обобщя - има нещо като медийна гражданска война в България. Това не е плурализъм", заяви още Делоар.

Генералният секретар на "Репортери без граници" и представителката на европейското бюро изброиха и възможни и препоръчителни мерки, от които трябва да се започне за промяна на ситуацията в България по отношение на медиите и медийната свобода.

Първата препоръка бе за приемане на медиен закон, какъвто има в различни държави, който да гарантира редакционната свобода. Трябва да има "пазители" на медийната свобода. Според представителите на световната организация трябва да се обърне внимание и да се вземат най-после мерки срещу посегателствата, атаките и заплахите срещу журналисти, срещу медийната концентрация и за независимостта на обществените медии в лицето на БНТ и БНР. Отчетено бе и решението на СЕМ от днес за отстраняване на генералния директор на националното радио Светослав Костов. 

 

Полин Адес-Мевел посочи и примера с арест на журналисти от "Биволъ" като проблем, като това бе единственият конкретен пример, освен номинацията за наследник на Сотир Цацаров. 

Висшестоящите представители на "Репортери без граници" припомниха още, че България е сред страните, подписали Международната декларация за информация и демокрация (International Initiative on Information & Democracy) на организацията, представена преди година. Припомниха и за инициативата си "Journalism Trist Initiative".

По-късно, както бе обявено и предварително, дойде и официално съобщение от прессекретариата на държавния гласа за срещата. 

"Според държавния глава, 111-ото място на България в Индекса за свободата на пресата на „Репортери без граници“ е тревожно преди всичко заради констатираните сериозни проблеми в медийната сфера, която е призвана да бъде опора на демократичните процеси. Липсата на всеобхватен медиен закон, който да задава стандарти и да регулира дейността на всички медии у нас, е сред причините за състоянието на медийната среда, беше посочено на срещата. По думите на президента, финансирането е ключов въпрос за гарантирането на свободата, независимостта и плурализма в медиите и са необходими ясни критерии за достъп до европейско финансиране и справедливото им разпределение.", гласи съобщението.

В него се казва и това, което представителите на "Репортери без граници" споменаха: че са "оценили високо публичните послания на президента Румен Радев в подкрепа на свободата на словото, независимостта на медиите и защитата на професионалните стандарти на журналистите".

"Президентът Радев постави въпроса за предоставяне на информация на страната ни за работещите модели и добрите европейски практики при усвояването на средства от Европейския съюз в държавите с утвърдени демократични традиции", съобщиха още от президентството.

Държавният глава се срещна преди ден и с представители на "Дойче веле" по темата независимост и финансиране на медиите. 

 
Последва такава среща и с премиера Бойко Борисов.