Европейският съвет прикани Еврокомисията, Европарламента и съвета на ЕС да гарантират, че споразумението за „Брекзит“ може да влезе в сила на 1 ноември.

Това заяви в Брюксел председателят на Европейския съвт Доналд Туск. Споразумението бе постигнато днес сутринта, броени часове преди срещата на върха на ЕС.

„Сега очакваме гласуванията в двата парламента (британския и Европйския – б.р.). Но лично аз, честно казано, изпитвам тъга. Защото в сърцето ми винаги ще бъда за оставане. И се надявам нашите британски приятели един ден да решат да се върнат. Вратата ни винаги ще бъде отворен“, увери Туск.

Той изтъкна, че главната промяна в текста на споразуменето в сравнение с първоначалния му вариант е направена след съгласието на британския премиер Борис Джонсън да има митнически проверки на входния пункт за Северна Ирландия. Това ще позволи избягването на проверки на границата между Ирландия и Северна Ирландия и ще гарантира целостта на единния пазар.

Сред главните причини за одобряването на споразумението е положителната оценка, която му е дала Ирландия. А ЕС винаги е държал то да бъде от полза за Дъблин.

Европейскят съвет прие заключения във връзка с член 50. Той одобрява споразумението и политическата декларация.