Постигнато е споразумение за "Брекзит", обяви днес председатлят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Това стана след продължили през цялата нощ преговори.

Новината идва броени часове преди началото на Европейския съвет, чиято главна тема ще бъде "Брекзит". В този момент лидерите на страните членки пътуват към Брюксел.

Излизането на Великобритания от ЕС е планирано за 31 октомври.

Преговарящите страни са се разбрали да приемат преразгледани протокол за Ирландия и Северна Ирландия и политическа декларация за напускането на Обединеното кралство, съобщава Юнкер в писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Протоколът за остров Ирландия означава на практика премахване на предпазния механизъм, известен като backstop. По искане на ЕС в Ирландско море ще бъде създадена митническа и регулативна граница. Това означава, че за Северна Ирландия ще важат определен брой митнически регламенти на ЕС, свързани със стоките. Провинцията обаче ще остане част от митническата територия на Обединеното кралство.

В замяна ЕС в лицето на своите 27 членки начело с Ирландия се съгласява властите в Северна Ирландия да гласува за излизане от европейските митнически регламенти след 4 години.

„Когато има воля, има споразумение – имаме го. Това е честно и балансирано споразумение за ЕС и Великобритания и е свидетелство за нашия ангажимент да намираме решения. Препоръчвам Европейският съвет да подкрепи споразумението“, написа Юнкер в туитър.

 

По-късно бе публикувна и препоръката на Еврокомисията към Европейския съвет.

Най-важното е, че споразумението избягва твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия.

Постигането на споразумението бе потвърдено и от британския премиер Борис Джонсън. Той също пусна съобщение в туитър:

„Постигнахме страхотно ново споразумение – сега парламентът трябва да приключи с „Брекзит“ в събота, за да можем да се захванем с другите приоритети като жизнения стандарт, националното здравеопазване, престъпността и нашата околна среда.“

 

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) обаче потвърди, че позицията й за "Брекзит" не се е променила. Тя няма да подкрепи в британския парламент обявеното от Джонсън и ЕС споразумение, предаде Ройтерс. Тази партия има само 10 депутати, но е ключов съюзник на Джонсън. И нейната подкрепа е решаваща за неговото правителство на малцинството.

Водачът на британската опозиция Джереми Корбин призова депутатите в Лондон да отхвърлят огласеното споразумение с ЕС, предаде АФП.

Френският президент Еманюел Макрон нарече споразумението "добра новина" на влизане в среща на националните лидери от либерални партии преди Европейския съвет. Той подчерта, че то "осигурява целостта на единния пазар (на ЕС) и запазването на четирите му свободи" (на движение на хора, стоки, капитали и услуги - б.р.).

Макрон отбеляза, че сделката трябва да мине през ратификации в британския и в Европейския парламент и каза, че "е оптимист", че това ще стане успешно.

Ще има ли „Брекзит“ на 31 октомври?

Днес Европейският съвет трябва да проведе политическа дискусия  да реши какъв ще бъде пътят.

Той трябва да подкрепи споразумението и преразгледаната политическа декларация за рамките на бъдещите отношения между Лондон и Брюксел.

Преди споразумениетова влезе в сила, то трябва да бъд ратфицирано от ЕС и Великобритания. Съветът на ЕСтрябва да одобри подписването на споразумението, преди да го изпрати на Европарламента.

След това евродепутатитетрябва да решат по какъв график ще работят по въпроса.

Великобритания трябва да ретифицира споразумението съгласно собствената си конституционна уредба. В случай, че няма отлагане на „Брекзит“, законодателството на ЕС спира да се прилага във Великобритания на 31 октомври.