Състоянието на "Топлофикация" - София, обвиненията за непрозрачно управление на столицата и "задкулисие", финансирането на кампанията - тези теми задочно поскараха кандидатките за кмет на София Йорданка Фандъкова (ГЕРБ/СДС) и Мая Манолова (независима). Двете дадоха специални интервюта за бТВ - като хронологично първа бе Манолова, а след нея Фандъкова. 

Манолова показа отново писмо от държавната компания "Булгаргаз", според което ако столичната "Топлофикация" не изплати част от задълженията си до средата на ноември на стойност около 100 млн. лв., това може да постави под риск доставките на природен газ не само за столицата, но и за цялата страна. Общо задълженията са над 800 млн. лв., твърди Манолова.

Фандъкова имаше отговор - според нея въпросните писма на "Булгаргаз" са "регулярни", получават се всяка година по това време. А причината е, че държавната компания (чийто собственик е Българският енергиен холдинг, а оттам принципал е Министерството на енергетиката - б.р.) от години рекетира „Топлофикация” - като ѝ налага „рекетьорски” условия. Фандъкова въпреки това обясни, че общината работела добре с енергийния министър Теменужка Петкова, освен това са направени законови промени, които да дадат възможност на топлофикационото дружество да работи и с други доставчици на газ. Тя заяви, че преди години „Топлофикация – София” беше върната на Столичната община с дългове над 500 млн. лв.

("Топлофикация" - София бе върната на Столичната община през 2010 г. - по времето на първия кабинет "Борисов". Столичната община притежаваше 58%, но в началото на 2009 г. те бяха прехвърлени на Министерството на икономиката и енергетиката за погасяване на тогавашните дългове на дружеството към “Булгаргаз“. За целта тогавашният кабинет на Сергей Станишев отпусна от държавния бюджет 250 млн. лв. на “Български енергиен холдинг“, който да уреди газовия дълг на топлофикацията. Парите са вид държавна помощ и все още са дължими на БЕХ и именно за това през 2010 г. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма се съгласи да даде безвъзмездно дружеството на общината, но тя трябваше да уреди борчовете му. "За" прехвърлянето на акциите от държавата към общината тогава в СОС гласуват ГЕРБ, СДС, БСП, "Атака", а "против" бяха съветниците от ДСБ, НДСВ и Георги Кадиев - тогава от левицата).

Кандидатката на ГЕРБ изтъкна, че явно стилът на кампанията на опонентката й ще продължи да бъде "да вади някакви листове". Не се чували обаче отговори  на конкретни въпроси. 

Реплики за "задкулисие" бяха втората причина за задочен спор между Фандъкова и Манолова:

"Призовавам г-жа Манолова да си изясни отношенията с г-н Бойко Борисов.

Не приемам да ми говори за задкулисие човек, който беше лицето на задкулисието по време на правителството „Орешарски”, и стоеше срещу гражданите, а сега се крие зад тях. От началото на кампанията слушам внушения без конкретика”, заяви Йорданка Фандъкова. 

Причината за призива - Манолова обяви, всъщност изказвайки се добре за Фандъкова, че не кметицата, а Бойко Борисов и бизнес кръг около него от "орлета" всъщност управляват в момента столицата:

"Това са приближените бизнесмени, които редят обществените поръчки в Столичната община.

Йорданка Фандъкова е един почтен човек, но остави други да взимат решенията в Столичната община. Задкулисието е именно там, а не в моите отношения с институциите", заяви Мая Манолова.

Фандъкова попита защо Манолова не говори с имена, а с внушения и не е сезирала компетентните органи, ако има сигнали за нещо нередно. 

Детските градини бяха следващ повод за задочна размяна на реплики: 

По думите на Фандъкова, тя започнала да работи по темата още като зам.-кмет (на Бойко Борисов - б.р., който бе кмет от 2005 до 2009 г. - б.р.)

„100 нови сгради сме построили за това време и продължаваме. Само тази година строим 10 нови детски градини и имаме готовност да започнем още 6. 17 800 нови места отворихме досега и планираме много ясни с конкретни проекти, с конкретни терени продължаването на изграждането на детски градини”, отчете Фандъкова.

Въпреки това драма с местата за деца в градините има от години всяка година. Според кандидатката за нов мандат част от проблема е в това, че за 10 г. населението на София се е увеличило с 250 000 души, като това били предимно млади семейства с деца.

Според Манолова обаче проблемът е, че не свършено достатъчно:

„Би следвало вече да започне отчуждаването на терени, които са отредени за детски градини, но които са частна собственост. Има 15 такива терена, на които сроковете са изтегли. Те са в кварталите „Младост”, „Люлин”, „Манастирски ливади”, „Кръстова вада”, заяви тя и обясни, че в нейната програма е заложено за 4 години проблемът с местата в детските градини да бъде решен.

Спор породи и темата кой има билбордове и кой как финансира кампанията си. Манолова заяви, че всяко дарение за кампанията й от граждани се публикува в регистъра на Сметната палата. Тя обяви, че не е знаела предварително, че една от подкрепящите я партии - ДБГ - е поръчала 9 билборда с лика й, което не я оправдава. Но сравни тези 9 билборда с "1200 винила на Фандъкова". 

Фандъкова на свой ред обяви, че кампанията й се финансира от ГЕРБ и СДС и техните субсидии, прозрачна е и ще има отчет до стотинка. И уточни, че билбордовете в столицата общо са 1200, а тези на ГЕРБ и СДС в кампанията са около 30. 

В хода на интервюто си кандидатката на ГЕРБ застана още веднъж срещу държавни институции - този път заради поискани от регионалното министерство финансови корекции по проекти, финансирани с европейски пари - заради открити нарушения. По думите на Фандъкова, общината печелела дела срещу управляващ орган на парите по една от програмите. Манолова даде обратен пример - с поискани от държавата корекции по търгове и проекти на Столичната община на стойност над 4 млн. лв.