Сирийският конфликт може да бъде разрешен само по политически път, няма друг вариант. Това заяви министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу на откриването на третия Международен форум TRT World Forum 2019 в Истанбул, предава „Анадолската агенция“.

Чавушоглу разкритикува позицията на САЩ за Сирия. По неговите думи, на фона на преговорите с Анкара за зоната за сигурност в районите на Арабската република на изток от река Ефрат Вашингтон не е прекратил доставките на оръжие за сирийските кюрди от „Отрядите за народна самоотбрана“.

„Турция започна операция „Извор на мира“ със собствени сили едва след като осъзна, че съюзниците не подкрепят плановете на Анкара. По южните граници на Турция се опитаха да създадат фактическа терористична държава. Анкара разруши тези планове“, заяви първият дипломат на Анкара.

„Операция„ Извор на мира“ е насочена изключително срещу терористите. Полагат се всички усилия, за да се сведат до минимум щетите върху цивилното население на Сирия. Терористите извършват провокации и не спират да обстрелват. Турция, естествено, нанася ответни удари. Остават 35 часа. Ако в този срок терористите не напуснат зоната за сигурност в Сирия, Турция ще възобнови операцията „Извор на мира“, увери турският министър.

В същото време Чавушоглу отхвърли съобщенията за използването на забранено оръжие като част от антитерористичната операция в Сирия.

„Турция никога не е използвала химическо оръжие. Това е лъжа“, каза той, като отбеляза, че турската армия няма химическо оръжие на въоръжение.

Външният министър подчерта, че Турция не е против етническите кюрди. „Анкара поддържа отлични отношения с кюрдската администрация в Северен Ирак. Не забравяйте, че 350 хиляди сирийски кюрди са намерили убежище в Турция“, каза Чавушоглу.
Чавушоглу припомни, че повече от 360 хиляди бежанци вече са се завърнали в два района на Сирия, освободени от терористите с подкрепата на Турция.

Ердоган и Путин.

Първият дипломат на Анкара посочи важността на сътрудничеството с Русия в Сирия.

„Във вторник в Сочи ще се проведе важна среща с руския президент Владимир Путин. Тези преговори са от особено значение“, заяви той.

Двудневният световен форум на TRT е посветен на темата „Кризата на глобализацията: рискове и възможности“.

Като част от форума в Конгресния център в Истанбул бяха организирани осем сесии на политически, икономически и социални теми.
В настоящия форум, както и в предишните, участват стотици известни политици, учени, интелектуалци, експерти и журналисти, предава агенция "Фокус".