През март 1970 г. председателят на КГБ на СССР Юрий Андропов изпраща предложение до Централния комитет на КПСС да разрови тайно гробище на територията на военен град Магдебург и да изгори 10 трупа - Адолф Хитлер, Ева Браун, Йозеф Гьобелс, Магда Гьобелс и техните деца. 

Брежнев одобрява идеята и извършва операция „Архив“: служители на КГБ изкопават останките и ги изгарят, след което разпръскват пепелта над езерото.

Може ли да се каже, че трупът на Хитлер е фигурирал сред останките? Според официалната версия на 30 април 1945 г. той взима цианид и след това се прострелва в главата. А в последствие Хайнц Линге изгаря трупа. 

Има обаче и алтернативни предположения - Хитлер е избягал в Латинска Америка, а в Берлин през 1945 г. умира двойникът му.

Дори чекистите, които получават овъглени останки от берлинския бункер, не са напълно сигурни, че Хитлер се е самоубил. ФБР също предполага, че може да е избягал в Аржентина. По заповед на Лаврентий Берия е извършена операция „Мит“, по време на която Линге и други германци, които са били в бункера през април 1945 г., отново са разпитани в съветските затвори и лагери. 

Генерал Амаяк Кобулов, който участва в разследването, не успява да намери доказателства, които да опровергаят версията за самоубийството.

Полуразложените останки са погребани в Магдебург през 1946 г., а част от черепа с дупката от изходния куршум, както и зъбите, използвани за идентифициране на труповете, са изпратени в Москва.

Зъбите на Хитлер и Ева Браун се съхраняват в архива на Федералната служба за сигурност (ФСБ), а фрагмент от черепа се съхранява в Държавния архив на Руската федерация (ГАРФ) от 1962 г., където е прехвърлен заедно с файловете на "Мит". Ортопедичната обувка на Гьобелс, част от тапицерията, върху която Хитлер се е самоубил и туниката на Фюрера също са в Москва.

През 2000 г. фрагмент от черепа е представен в Москва на изложението „Агония на Третия райх. Възмездие“. Дали обаче принадлежи на Хитлер? Историците все още спорят по този въпрос, тъй като не може да се извърши ДНК анализ.

Археологът Ник Белантони дори настоя, че черепът е женски. Но група френски учени, водени от известния специалист по патологоанатомия професор Филип Шарлие, успяха през 2017 г. да изследват зъбите от архива на ФСБ. Шарлие заключи, че те принадлежат на Хитлер. Върху тях не са били открити следи от барут – следователно Хитлер не се е застрелял в устата, а в челото или шията.

Книгата от 2018 г. „Истината за смъртта на Хитлер“ описва проучването на професор Шарлие. В интервю пред руската версия на Радио „Свободна Европа“ говори един от авторите – Лана Паршина.

- Завършено ли е Вашето разследване върху обстоятелствата около смъртта на Хитлер?

Не, не успяхме да проверим автентичността на черепа, да разберем дали принадлежи на Хитлер или не. Сравнихме огромен брой разкази на очевидци като Хайнц Линге, Ото Гюнше, Ханс Баур, проучихме снимки и открихме какво се е случило в съдбоносния ден в бункера, но не успяхме да установим на 100 процента дали Хитлер се е самоубил с капсула отрова или се е застрелял. Черепът би ни помогнал да отговорим на тази загадка. Когато войната е наближавала своя край, Хитлер е бил в лоша физическа форма, в ранен стадий на болестта на Паркинсон.

- Само ДНК ли не Ви е било позволено да използвате?

- Да, колкото и да е удивително. Получихме достъп, но трябваше да чакаме две години, за да докажем на ФСБ, че не правим това заради евтината сензация. Отначало ме увещаваха: „Прочетете книгата на Виноградов „Агонията и смъртта на Хитлер“. Отвърнах: "Прочетох я, но нямаме пълно доверие в бивш полковник от КГБ. Както и хората, които могат да прочетат тази книга."

- Толкова прямо и въпреки това от ФСБ Ви отговориха?

- Да. Честно казано, те бяха смаяни от арогантността ми. Вторият въпрос, който ми изпратиха от пресслужбата на ФСБ, беше: "Опитвате ли се да направите това в качеството на руска гражданка?" Отвърнах: "Защо? Опитвам се да направя това заедно с френска компания. Не крия факта, че имам две гражданства - руско и американско, но това е френски проект." Те много се зарадваха, че не е дело на американците. Заради скандала, който се случи през 2009 г., когато американският професор по археология Ник Белантони обяви пред света, че черепът на Хитлер принадлежи на жена.

- Когато започнахте да се занимавате с тази история бяхте ли напълно убедена, че Хитлер се е самоубил през 1945 г. или смятахте, че слуховете за бягството му към Аржентина заслужават да бъдат разследвани?

- Струваше ми се, че те заслужават да бъдат разследвани. Едно е да се покажат някои експонати, а друго е да се докаже, че те наистина принадлежат на Хитлер. Участието на Филип Шарлие беше важно, защото без него, разбира се, не бихме могли да извършим изследването и да потвърдим автентичността на зъбите. Това е човекът, който ексхумира тялото на Хенри IV, провери сърцето на Ричард Лъвското сърце, доказа, че останките на Жана д'Арк не са останките на Жана д'Арк. По случайност филмът ни бе пуснат на 20 март 2018 г. по канал „France 2“, а книгата бе издадена на 7 март - няколко дни преди атаката срещу Скрипал. Опитайте се да познаете какво оборудване използваха специалистите от „Скотланд Ярд“ и кого привикаха, за да разгледа следите около пейката, на която бяха открити Скрипал? Същото оборудване, което използвахме, за да докажем, че Хитлер не се е застрелял в устата, противно на показанията на шофьора Ерих Кемпка.

- Черепа не успяхте да изучите, но за зъбите Ви осигуриха достъп.

- Два пъти ни позволиха достъп до зъбите. Първия път Филип не беше с нас и ги заснехме с много висока резолюция. Но едно е картина, друго е истинско изследване. Заместник-директорът на Руския държавен военен архив (РГВА) заяви: "Дори и Хитлер да избяга в Аржентина, той вече е починал отдавна. Каква е ползата?" Отвърнах: "Каква е ползата? Толкова много хора загинаха при това безсмислено клане, толкова много хора все още се опитват да опровергаят Холокоста. Ако докажем, че Хитлер спокойно е заминал за Аржентина, тогава това ще бъде най-голямата несправедливост на света." Интересно беше да се види какви доказателства за неговата смърт съществуват. Има парче череп. Как да разберем, че принадлежи на Хитлер? Защо да вярваме, че зъбите, които се съхраняват в архивите на ФСБ, наистина принадлежат на Хитлер? Филип Шарлие имаше възможност да провери това с помощта на най-новото оборудване и заснехме целия процес с камера.

- Журналистката на „Московский комсомолец“ Ева Меркачева дори държа зъбите в ръцете си. Ами Вие?

- Не, не ни беше позволено да ги държим. Единственият, който държеше зъбите и то с ръкавици, беше Филип Шарлие. Не разбирам как някой може да вземе зъбите на Хитлер с голи ръце. От гледна точка на етиката, това е неправилно. Това да не е атракция? 

- Зъбите на Хитлер наистина ли са положени в кутия за цигари?

- Да, те се съхраняват много добре там. Хитлер имаше много лоши зъби. Впрочем, по време на стоматологичен преглед със специален електронен микроскоп, който Филип Шарлие донесе със себе си, бяха открити останки от вегетарианска храна, която Хитлер е ял през последния си ден.

- Някой анализира ли зъбите на Ева Браун?

- Елена, за която разказваме в книгата, попита: "Защо зъбите на Ева Браун не са интересни на никого?" Отвърнах: „Защото тя не беше Фюрера“. Много бих искала да анализирам зъбите на Ева Браун, защото тя има роднини. Ако това са зъбите на Ева Браун, тогава определено доказваме, че Хитлер се е самоубил с нея и можем да повярваме на думите на Линге, че когато е влязъл в стаята, той е видял Ева Браун, седнала с кръстосани крака и вече мъртва, а Хитлер - вдясно, леко наклонен и прострелян в главата.

- Защо не я изследвахте?

- Това бе наш съвместен проект с Филип и Жан-Кристоф. Ние обаче зависихме от продуцентите, които не се интересуваха особено от Ева Браун. Бих се радвала да извърша ДНК тест на Ева Браун.

- Изследвахте ли тапицерията на дивана?

- Извърших голяма глупост. Жан-Кристоф ме помоли да му покажа кръвта по дивана. Посочих с пръст и случайно докоснах капката кръв. Изпитвахме странен мистицизъм с него. Между другото, проверихме вида на кръвта. Тя е същата като тази на Хитлер - тип А. 

- Не ви беше позволено да извършите ДНК тест, за да определите автентичността на черепа на Хитлер. Как може да стане това?

- Нямаше ДНК на Хитлер за сравнение. Въпреки че предполагам, че ФСБ знае къде е погребан неговия племенник Хайнц Хитлер, който беше заловен и който загива в затвор през 1942 г. Разговарях с потомците на Хитлер, които живеят в САЩ и казах на пресслужбата на ФСБ, че бих искала да сравня ДНК на зъбите с ДНК на потомците на Хитлер. Те ми отвърнаха: „Не сме сигурни, че това са неговите потомци“.

- Как са се озовали в Америка?

- През 1933 г. племенникът на Хитлер Уилям Патрик Хитлер пристига в Берлин, за да се установи при своя известен чичо, току-що придобил абсолютна власт в Германия. Хитлер го нарича "отвратителния ми племенник", защото Уилям Патрик постоянно се възползва от положението на чичо си. Той се заема с банковия сектор. Не желае да служи в армията и в крайна сметка бяга в Америка. Там започва да пише статии за това как мрази чичо и се превръща в идеологическо оръжие в ръцете на Америка. Първо сменя фамилното си име на Хилер, а след това на Стюарт-Хюстън и живее до 1987 година. Жени се за германка и има четири момчета. Любопитно е името на най-големия син - Александър-Адолф. Той е роден през 1949 г., става психолог, помага на ветерани от войната във Виетнам, сега е пенсионер. Интересна е съдбата на брат му Хауърд-Роналд, роден през 1957 година. Той е данъчен агент и през 1989 г. загива в автомобилна катастрофа. Останалите трима братя нямат деца.

- Срещали ли сте с праплеменниците на Хитлер?

- Първо се свързах с Луис и Брайън. Брайън е най-младият от тях, роден е през 1965 г. Те живеят в Източен Пачог (квартал в Ню Йорк), където притежават офис. Говорихме веднъж, след това не вдигнаха повече телефона. Естествено, те се страхуват, че някой луд човек ще дойде при тях, ще ги обвини във всички смъртни грехове само защото са последните потомци на Хитлер по мъжка линия. Успях да говоря няколко пъти с Александър. Убедих го, че не съм луда и че просто искам веднъж завинаги да отговоря на въпроса. Постоянно се говори, че Хитлер е все още жив, че е избягал в Аржентина, че е бил клониран и има дори телевизионен сериал „На лов за Хитлер“, в който бивши агенти на ЦРУ и ФБР обсъждат как е можел да избяга от Берлин.

- Съгласи ли се Александър-Адолф да Ви предостави биологичен материал за анализ?

- Не, той отказа и обясни, че това е същото като да попитате човек за номера на личната му карта. Но белгийски журналисти го следяха в продължение на 7 дни през 2010 г. и уловиха момента, в който той оставя салфетка на маса в ресторант. Прибраха я, направиха ДНК тест и доказаха, че Хитлер има 39 живи роднини.

- Той знаеше ли за това?

- Почти се разплака. Каза, че не е забелязал, че го наблюдават. Обясних: "Разбирате ли, аз също съм американски гражданин, няма да рискувам репутацията си и да наруша закона, като гоня друг американски гражданин. Просто Ви моля да помогнете. Няма да ви снимам и да показвам лицето Ви, но можем да вземем ДНК само официално".

- Но той отказа.

- Заяви: „Вие също трябва да разберете, че тази тема вече е затворена“.