Жители на село Лисец организираха подписка в защита на 59-годишния Валентин Василев, който в петък вечерта простреля смъртоносно 41-годишен мъж след битов скандал в селото, предаде БНР.

Задържаният за убийството мъж беше пуснат под домашен арест, след като съдът в Ловеч не уважи искането на прокуратурата за постоянна мярка за задържане и уважи доводите на защитата.

Инцидентът станал след съседски скандал за силна музика в дома на родителите на простреляния в село Лисец.

Окръжният съд в Ловеч пусна „под домашен арест” обвинен в убийство Василев с мотиви, че не е налице предпоставка обвиняемият да се укрие или извърши друго престъпление. Той не е осъждан, работи, има висше образование, семеен е, с 5-годишно дете, с положителни характеристични данни.

Съдът взе под внимание е факта, че след извършване на деянието Василев сам се е обадил на органите на реда. Пред съда той каза, че е бил нападнат и е защитил семейството си.

„Невинен съм. Не съм искал да го убивам“, посочи обвиняемият.

Пред съда той беше посрещнат с аплодисменти от десетки граждани:

„Абсолютно сме доволни от това, което присъди съда. Справедливостта възтържествува, защото много кражби и много насилие от тези цигани. Всички го подкрепяме от селото и ще бъдем с него до края. По-спокойни ще бъдем всички. Надявам се и държавата да вземе съответните охранители мерки и да няма други такива ексцесии“

В подписката, която ще бъде внесена в съда при започване на делото, само за два дни са се подписали повече от 2 хиляди граждани в защита на Валентин Василев.