Докато България съсредоточва усилия в това да накара Северна Македония да признае, че Гоце Делчев е българин, изграждането на инфраструктурата между двете страни е спряло. И отговорността за това е по-скоро наша.

България и Северна Македония са единствените европейски съседни държави, които не са свързани нито с магистрала, нито с влак, нито със самолет. За сметка на това двете столици са излъчили десетки президенти, премиери и министри, които са обещали хиляди пъти през последните 30 години, че за тях инфраструктурата е приоритет. Това се съобщава в репортаж на БГНЕС.

В инфраструктурно отношение двете държави имат и нещо още по-оригинално. Напълно изграден граничен пункт, през който минаваш… без никакъв контрол. Там няма дори поседнал полицай, който с досада да ви махне да продължавате, без да спирате.

На ГКПП-Клепало край Берово (Кресна от българска страна – бел.ред.) е така, защото от 20 години от македонска страна е изграден ГКПП с цялата необходима инфраструктура – гишета за проверка на документи, митнически пункт, място за преминаване на тежкотоварни камиони, огромен паркинг, магазини, но от българска страна има само една… гола поляна.

Времето е спряло и на друг ГКПП на българо-македонската граница Логодаж, където цари 30-годишна разруха. Той "се ремонтира" за осми път през последните 28 години…

Тези дни без никакво притеснение официалните власти в София съобщиха, че през следващите 5 г. "ще решат дали да построят Клепало, или да ремонтират Логодаж".

В същото време и Северна Македония, и Албания, които не са членове на Европейския съюз и не получават щедри евросредства по оперативна програма "Транспорт", постигнаха сериозен напредък, изграждайки магистрали в доста сложни условия. Всеки, който е пътувал на Запад по посока Дуръс, споделя добрите си впечатления от добре уредените и поддържани пътища. А Косово, което е държава на само 10 г., построи магистрала до македонската граница през изключително трудно дефиле… Магистралата, свързваща Белград с Атина и минаваща през Северна Македония, съществува от десетилетия.

През 2019 г. коридор № 8 се равнява на коридор № 0. Интересно защо това не пречи на нито един "патриот" и от двете страни на границата. Всяка граница разделя, но тази малтретира, унижава и разкрива престъпното отношение на няколко генерации политици в условията на демокрация… Въпросът е в името на какво?

Безхаберие? Със сигурност не! Липса на средства? Категорично не!

И тук стигаме до трагичното заключение: Тук е така, защото "най-братските народи" трябва да живеят "най-разделено".