"Демократична България" оттегли подкрепата си от единствения си кандидат за кмет, който се оказа с досие от "„Държавна сигурност. Това е номинираният за кметство Бенковски в общин Аврен Илко Златев.

Това съобщиха от обединението ден след като комисията по досиетата огласи имената на 137 претенденти за местния вот на 27 октомври, за които има достатъчно данни, че свързани с тоталитарните служби. Комисията по закон проверява кандидатските листи преди всички видове избори. 

"Демократична България" има ясна и категорична позиция относно присъствието на доносници и агенти на ДС и службите на комунистическия режим в управлението на държавата и общините, на каквито и да било позиции. Те трябва да не бъдат допускани до публични и обществени постове.

Всички кандидати за кметове и общински съветници от ДБ (политически кандидати) са попълнили декларация, с която гарантират, че нямат принадлежност към комунистическите служби. В листите на обединението има и много кандидати - гражданска квота", обясняват от коалицията.

Оттам допълват, че позицията за недопускане на агенти и доносници в местната власт ще бъде защитавана във всички градове и села на България.

"Много отдавна е време сенките и пипалата на ДС и комунизма да бъдат изхвърлени в миналото. Кметовете и общинските съветници на "Демократична България" са истинският гарант за изчистването на местната власт", пише още в позицията. 

Сред кандидатите на останалите партии, представящи се за десни и антикомунистически, не липсват агенти на ДС. След номинациите на ГЕРБ броят им е 23 (БСП, за която досието не е проблем, има 29 издигнати и подкрепени в списъка на комисията по досиетата).

Един от представителите на партията на Бойко Борисов с агентурно минало е действащият кмет на Шумен Любомир Христов (не е щатен служител - б.р.). Две от номинациите са общи със СДС - в кметства в община Монтана, а самостоятелно синята партия има и претендент за кмет на областен град с досие от ДС - номинирания за Кърджали Иван Коларов.