Арестуваха кмета на Несебър Николай Димитров и още четирима кандидати за местна власт по обвинения за купуване на гласове. Това се случи по искане на главния прокурор, като вчера Централната избирателна комисия даде разрешение за отпадане на имунитета им.

Около 3 часа сутринта задържаните са конвоирани към София под надзора на Специализираната прокуратура, съобщи бТВ. Кметът на Несебър е задържан за 72 ч. и е със забрана за напускане на страната.

"Вчера към 23 ч. предявиха обвинение на моя клиент, което се очакваше. Обвинението е за ръководител на организирана престъпна група, която е създадена с цел за купуване на гласове или срещу политическите права на граждани”, коментира адвокатът на Димитров Петър Атанасов.

Освен Димитров, сред задържаните е и кандидат за кмет на Свети Влас. Останалите са кандидати за общински съветници

Часове след решението на ЦИК, политическите сили, подкрепящи независимия кандидат за кмет Николай Димитров организираха митинг в негова подкрепа. Главният прокурор Сотир Цацаров уточни, че лицата могат да участват в изборите в неделя. Специализираният съд трябва да реши дали петимата кандидати ще останат за постоянно в ареста.

В Несебър кметът Николай Димитров се кандидатира за четвърти мандат - като независим. Той е начело на морската община от 2007 г. Срещу него има регистрирани само двама кандидати - Атанас Терзиев от ГЕРБ и Красимир Косев, "Подем".

На предните избори Николай Димитров спечели още на първи тур. Кандидатът на ГЕРБ Атанас Терзиев се кандидатира за пореден път, като различното сега е, че партията на братя Диневи МОРЕ вече е на негова страна.