Блокадата на Орлов мост остава. Протести ще има всеки ден. 

Това обявиха протестиращите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, след като след 20 часа в четвъртък стана ясен резултатът от гласуването на ВСС. 

Ключовото за трафика в София кръстовище беше блокирано още сутринта. Преди това демонстрантите не бяха допуснати от полицията в близост до сградата на ВСС и останаха изтласкани в съседни улици. Обяснението от СДВР беше, че организаторите на контрапротеста в подкрепа на Гешев са заявили по-рано своите намерения от "Боец", а две подобни мероприятия не могат да бъдат допуснати на едно и също място по едно и също време. 

Демонстрантите минаха през Министерския съвет с викове "Оставка". Към 9,55 ч. тръгнаха към Орлов мост. По пътя блокираха кръстовището на СУ "Св. Климент Охридски". 

 

"Спрете колите", "Блокирайте града", призоваваха протестиращите от "Боец".

В протеста се включиха неколкостотин души. Той беше предвождан от лидера на "Боец" Георги Георгиев, който призова хората да донесат палатки и да останат там. Сред протестиращите беше и Методи Лалов - водач на общинската листа на "Демократична България" в София. Както и кандидатът за кмет Борислав Игнатов. Вчера от "Демократична България" съобщиха, че прекратяват от 24 октомври предизборната си кампания и се включват в протестите срещу избора на Гешев. От политическата формация организираха демонстрация в Пловдив.

Около 11 ч. от "Боец" обявиха, че ще разпънат палатков лагер на Орлов мост и започнаха с голяма синя шатра. Полицаи приближиха протестиращите и обясниха на висок тон на Георгиев, че прави нещо незаконно. Гражданите обаче ги обградиха и започнаха да викат "Оставка!", което принуди блюстителите на реда да отстъпят, изпратени с викове "Довиждане!" и "Всеки ден ще е така до победата".

По-късно полицията включи сирените и се опита да мине през хората с автомобилите. Протестиращите обаче отново ги блокираха и ги принудиха да отстъпят.

Репортер на Клуб Z съобщи, че провокаторка е нападнала една от протестиращите жени, като я наплюла, ударила я е и ѝ счупила очилата. Първоначално полицаите се втурнали да заловят пострадалата, а провокаторката избягала. Протестиращите подкрепили жената и попитали полицията защо се нахвърля върху нея. От МВР обяснили, че и другата жена е заловена.

От "Боец" заявиха и че полицията не е позволила на хората, протестиращи до ВСС - пред Централните хали - да си тръгнат от там и да се присъединят към тези на Орлов мост.

Тежка полицейска охрана пред ВСС

Заради избора на Иван Гешев за главен прокурор охраната на сградата на ВСС беше по-голяма, отколкото при парламента по времето на протестите срещу правителството на Жан Виденов. Всички пресечки на ул. "Екзарх Йосиф" се охраняваха от полиция и жандармерия. В района от ранни зори имаше десетки коли на органите на реда, само край МС репортер на Клуб Z преброи пет коли на жандармерията - чак дотам стигаше охраняваният район. Отцепен от полицията беше и целият периметър между Женския пазар, метростанцията и "Мария-Луиза".

Журналисти, отразявали поредица избори, не си спомниха друг път да е имало КПП-та с проверки като при военно положение.

 
От СДВР отказаха да съобщят точната бройка на полицията, която охраняваше събитието с аргумента, че нямали такава практика.
 
Според тях обаче мерките били съвсем обичайни.

Заседанието на ВСС започна от 10 часа.

 

Хора за "шерифа на народа"

Репортер на Клуб Z беше допуснат трудно и след множество проверки на журналистическата му карта да стигне в близост до сградата на ВСС, докато защитници на Гешев се движеха дотам без никакъв проблем и бяха преброявани под строй лично от главната редакторка на "Пик" Звездомира Мастагаркова. За подкрепящите Гешев имаше отделено специално място. Те сбяха преградили движението на трамваите, но протестът им се оказа позволен.

Проверка на Клуб Z в Столичната община показа, че от "Пик" са уведомили местните власти за планирания за днес протест пред ВСС още на 27 септември. Протестът на "Боец" срещу избора на новия главен прокурор е бил заявен пред общината на 9 октомври. Тъй като демонстрациите са за едно и също място в един и същи ден и час, вторите по време, подали уведомление, са преместени встрани (както е по закон и според практиката на общината и СДВР - б.р.).

Така протестиращите срещу избора на Гешев въобще не бяха допуснати в близост до сградата на ВСС, те бяха затворени до ъгъла на "Цар Борис" и "Цар Симеон". За разлика от подкрепящите Гешев, които стоят точно пред ВСС с правилните плакати: "Гешев - достойният главен прокурор", "Гешев - шерифът на народа" и др. Там от "Пик" бяха издигнали трибуна и се бяха събрали около 200 души. Първа от трибуната се изказа Звездомира Мастагаркова. По-късно ликуващите привърженици на Гешев друснаха и хоро под прозорците на ВСС.

Струпване на полиция.

 

 

 

Пристига и главният прокурор Сотир Цацаров.

При пристигането си - за разлика от последните години - Сотир Цацаров влезе през главния вход. Забележително е, че когато Иван Гешев пристигна, голяма част от подкрепящите го... не го познаха.

Бомба във ВСС

За да бъде ситуацията съвсем напрегната, малко след началото на заседанието във ВСС постъпи сигнал за бомба. Присъстващите гласуваха да продължат с изслушването на кандидата за главен прокурор. А полицията обяви, че разследва случая.